Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ

Στις 5 Ιουλίου παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το πόρισμα της Επιτροπής εμπειρογνομώνων.
Εντός δέκα ημερών το υπουργείο θα στείλει ενδεικτική λίστα με τις ειδικότητες που πρέπει να παραμείνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά και η επιτροπή καλείται να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.Μέχρι τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει καταρτιστεί η οριστική λίστα με όλες τις ειδικότητες που θα την απαρτίζουν.

Τα κυριότερα κριτήρια, τα οποία λαμβάνονται υπόψιν στο πόρισμα της Επιτροπής για το χαρακτηρισμό ή αποχαρακτηρισμό της είναι η εργασία: σε βάρδιες (π.χ. νυχτερινό ωράριο), σε ύψος ή βάθος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
Επιπλέον λαμβάνονται υπόψιν: η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας, το εργασιακό άγχος, η διεθνής βιβλιογραφία, οι κλαδικές μελέτες. Στα επικουρικά κριτήρια -για τα οποία δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής- είναι η κατανάλωση άνω των 2.000 θερμίδων για άνδρες και 1.400 θερμίδων για γυναίκες κατά τη διάρκεια του οκταώρου εργασίας. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει, με βάση το μνημόνιο, την υποχρέωση ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του εργατικού δυναμικού.

Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν αναμένεται να απειληθούν από τις αλλαγές όσοι συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ειδικό αυτό καθεστώς ακόμα και αν το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΤΡΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 2.000 ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Γεωργός. Αρτοποιός. Βοηθητικός εργάτης σε οικοδομή. Βοηθητικός εργάτης σε ασφαλτοποιία. Υδραυλικός οικοδομής. Ξυλουργός οικοδομής. Ανθρακωρύχος σε υπαίθρια εξόρυξη. Εργάτης σε μπετόν και καλούπια. Εφαρμοστής οικοδομής σε λαμαρίνα και ατσάλι.
Πατωματζής. Χειριστής τρυπανιού. Τεχνίτης για στέγες. Τεχνίτης με ειδικά καθήκοντα (τοποθέτηση αλεξικέραυνων, κάλυψη στέγης εκκλησιών). Τεχνίτης που λυγίζει και πλέκει σίδερο. Απασχολούμενος σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βοηθός σοδειάς.
Κατασκευαστής τσιμεντοκονιάματος. Επεξεργαστής κρέατος. Δασικός εργάτης (ακόμη και με σημαντική τεχνολογική υποστήριξη). Χειριστής φρέζας. Εργάτης κήπου. Εργάτης σε σκαλωσιά. Βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.
Επεξεργαστής ύαλου. Κατασκευή και συντήρηση σιδηροτροχιάς (ράγες τρένων). Ανθρακωρύχος. Βοηθητικός εργάτης στον τομέα της ξυλείας. Βοηθητικός εργάτης στον τομέα του μετάλλου. Βοηθητικός εργάτης σε μύλους.
Απασχολούμενος σε εγκατάσταση ειδών υγιεινής, αερίου, θερμάνσεως, εξαερισμού υδραυλικών. Απασχολούμενος σε παραγωγή καλωδίων. Αποθηκάριος. Παραγωγή, καλλιέργεια φυτών, κτηνοτροφία. Παραγωγή δέρματος.
Νεκροθάφτης. Συναρμολόγηση καλωδίων υψηλής τάσης. Μπογιατζής. Ναύτης σε εμπορικά/φορτηγά πλοία. Κτίστης. Απασχολούμενος σε κατασκευή τούνελ. Μηχανικός σε βαριά μηχανήματα και φορτηγά. Ελαιοχρωματιστής. Λιπαντής. Τοποθέτηση πλακιδίων. Αχθοφόρος. Σιδηρουργός. Πριονιστής. Εργάτης πέτρας. Κτίστης με πέτρα.
Τοποθέτηση ταπετσαρίας στον τομέα επίπλων. Δύτης στην κατασκευή γέφυρας και εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας. Απασχολούμενος στην κατασκευή δρόμων. Εκτροφέας ζώων. Οξυγονοκολλητής. Φορτωτής. Μεταφορέας. Διανομέας ηλεκτρικών συσκευών. Διανομέας μηχανημάτων. Διανομέας επίπλων. Αμπελουργός. Μαραγκός.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.400 ΘΕΡΜΙΔΩΝ

Θεραπεύτρια σε εξωτερικό ιατρείο. Αρτοποιός. Ταχυδρόμος. Βοηθητική εργασία στη χημεία. Απασχολούμενη σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Σφαγέας (όχι πουλερικών). Νοσηλευτικό προσωπικό. Μηχανικός αεροσκαφών.
Φόρτωση αποσκευών. Μυλωνάς δημητριακών. Εργαζόμενη σε επεξεργασία ύαλου (τοποθέτηση και επισκευή). Οικιακή βοηθός. Βοηθητική εργάτρια στην παραγωγή ζάχαρης. Σερβιτόρος. Κατασκευή αμαξώματος.
Μαγείρισσα. Βοηθός κουζίνας. Βερνίκια. Υδραυλικός εξαερισμού. Μασέρ. Μηχανικός αυτοκινήτων. Μηχανικός σε ελαφριές μηχανές/μηχανάκια. Επιπλοποιός. Διανομέας πακέτων. Κατασκευή χαρτιού. Φυσιοθεραπεύτρια.
Καπνοδοχοκαθαρίστρια. Καθαρίστρια κτιρίων (εσωτερικά). Συντηρήτρια κτιρίων, προσόψεων, μνημείων. Καλλιέργεια φυτών. Εργαζόμενη σε πριόνι. Επιχειρηματίας θεαμάτων. Καθαρίστρια. Ταπετσιέρης τοίχων. Διανομέας τροφίμων. Κατασκευή εργαλείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: