Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος να συνταξιοδοτηθεί.

Κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι η δυνατότητα του ασφαλισμένου να συνταξιοδοτηθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται, κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ηλικιακού ορίου.

Η αναγνώριση πλασματικών ετών αποτελεί μια σημαντικότατη επιλογή που έχουν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, για τους οποίους ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης δεν είναι αρκετός για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Εάν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, λοιπόν, προβούν σε αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης, μπορούν να γλυτώσουν μέχρι και αρκετά χρόνια εργασίας, αλλά και αρκετά χρόνια αναμονής ως προς τα ηλικιακά όρια που τους αφορούν. Αυτό συμβαίνει, διότι, με την αναγνώριση πλασματικών ετών, δε συμπληρώνουν μόνο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα παλιά ηλικιακά όρια. Συνεπώς, δεν πλήττονται από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4093/2012, ο οποίος εκτίναξε προς τα πάνω, τόσο τα ηλικιακά όρια, όσο και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση.

 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1 σχόλιο:

CERATIDA είπε...

Η κατοχύρωση και η θεμελίωση δικαιωμάτων,, πως γίνεται πρακτικά, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος παρουσιάζεται με κάποια έγγραφα στον ασφαλιστικό φορέα και με αίτηση του τα καταθέτει και τοποθετούνται στον φάκελλο του ??
Και όταν ζητήσει συνταξιοδότηση τότε ανασύρονται από τον φάκελλο του καταμετρώνται,,υπολογίζονται και απονέμεται η ανάλογη σύνταξη με βάση τα κατοχυρωθέντα και θεμελιωθένα ???

Σας ευχαριστώ