Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ


Στο τραπέζι για άλλη μια φορά το Ασφαλιστικό, με μεγάλες ανατροπές εις βάρος των ασφαλισμένων. Τα πιθανότερα σενάρια:

1. Να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν την ηλικία των 62 ετών. Αυτό, αν συμβεί πλήττει χιλιάδες ασφαλισμένους (μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών) που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

2. Να παραμείνουν σε ισχύ οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε χαμηλότερα ηλικιακά όρια, αλλά το ποσοστό μείωσης να μην έχει πλαφόν το 30%, όπως ισχύει σήμερα, αλλά είτε να αυξηθεί το ποσοστό της ποινής ανά έτος, είτε να αυξηθεί το ηλικιακό όριο από το οποίο να υπολογίζεται η μείωση. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος του ασφαλισμένου, ο οποίος ενδέχεται να δει το ποσό της μειωμένης σύνταξής του να υπολείπεται μέχρι και 50-60% από το ποσό που θα ελάμβανε εάν έβγαινε σε πλήρη συνταξιοδότηση.

Οι συνέπειες τυχόν ανατροπών τέτοιου είδους στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα είναι δραματικές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων.

Από τη μια πλευρά ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων θα εξωθηθεί να αποχωρήσει πρόωρα με μειώσεις στα ποσά της σύνταξής του έως και 60%, ενώ από την άλλη ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων θα εξαναγκαστεί σε πολλά χρόνια αναμονής για τη συνταξιοδότηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων μη έχοντας εργασία και κατ' επέκταση κανένα εισόδημα.

Οι ασφαλισμένοι δικαιολογημένα βρίσκονται σε σύγχυση με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μόνο ανασφάλεια δυστυχώς παρέχει στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν για το πότε κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: