Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΟΑΕΕ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΣΩΝ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρόσφατο Δελτίο Τύπου, ο ΟΑΕΕ είχε ενημερώσει τους ασφαλισμένους του ότι, λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, θα ισχύουν τα εξής:

1.Παροχές ασθένειας σε είδος (υποπαράγραφος Α3, Ν.4254/2014):
Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ  1102/14.07.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δεύτερου του Ν.3845/2010 ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχή ασθένειας σε είδος, μέχρι 28.02.2015, εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011,2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

2.Πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΚΥΑ Αριθ. Υ4α/ΓΠ/48985/3 Ιουνίου 2014):
Ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης (πολυήμερης και βραχείας) σε κρατικό Νοσοκομείο.

3.Πρόσβαση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης (ΚΥΑ Αριθ.Γ.Π./Οικ.56432/28 Ιουνίου 2014):
Παροχή δωρεάν φαρμακευτικής φροντίδας για όσους απώλεσαν την ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών στα Ταμεία και για τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειάς τους.

Σήμερα 26 Αυγούστου 2014, εκδόθηκε από τον ΟΑΕΕ νέο Δελτίο Τύπου, που παρέχει διευκρινήσεις για την χορήγηση περίθαλψης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ σύμφωνα με το οποίο, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1.Οι ενεργοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 65.835, δεν απαιτείται να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας.

2.Οι διακόψαντες των ετών 2011, 2012, 2013, οι οποίοι δικαιούνται παροχών περίθαλψης και ανέρχονται σε 22.833, θα προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί επιπλέον:ότι δεν έτυχαν περίθαλψης ως άνεργοι ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, βάσει του νόμου της ανεργίας.

3.Για τα προστατευόμενα μέλη των ως άνω 1 και 2 περιπτώσεων θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος με αίτησή του, για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων-και προσκόμιση δικαιολογητικών όπου απαιτείται-καταχώρησής τους στο βιβλιάριο ασθενείας του άμεσα ασφαλισμένου, σύμφωνα με τις ισχύουσες στον Κανονισμό μας διατάξεις.


Σε καμία των περιπτώσεων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικών δηλώσεων, εφόσον με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της Γ.Γ.Π.Σ. έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο.

   Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
tel:2310545445 mobile:6937174399 
Go to our facebook page 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σύζυγός μου είχε επενδύσει όλα του τα χρήματα (χωρίς να πάρει δάνειο) στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων 100 κιλοβάτ συνολικά. Αυτά χτίστηκαν από το 2009, αλλά η ΔΕΗ δεν τα συνέδεσε επικαλούμενη κορεσμένο δίκτυο. Ο σύζυγός μου από τη στενοχώρια του αρρώστησε ψυχολογικά και δεν μπορούσε να επιτηρήσει τα πάρκα καθώς ήταν και πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας μας.
Έτσι τα πάνελ και τα καλώδια εκλάπησαν και η οικονομική καταστροφή ολοκληρώθηκε. Είχε προχωρήσει στη δημιουργία εταιρείας με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να συνδεθεί και αναγκαστικά είχε γραφεί στον ΟΑΕΕ και είχε πληρώσει μερικές από τις πρώτες συνδρομές. Αυτή τη στιγμή χρωστά περί τις 15.000 ευρώ, τις οποίες βέβαια αδυνατεί να πληρώσει καθώς δεν έχει κανένα απολύτως εισόδημα και η εταιρεία αυτή που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ και τον οδήγησε στην καταστροφή δεν είχε ποτέ ούτε ένα ευρώ έσοδα. Δεν έχουμε να πληρώσουμε δικηγόρους και λογιστές οι οποίοι κι όταν προστρέξαμε σε αυτούς καμία βοήθεια δε μας πρόσφεραν. Θέλουμε να απεμπλακούμε από όλα και δεν επιθυμούμε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ΟΑΕΕ που άλλωστε ποτέ δεν είχαμε. Εγώ είμαι δημόσιος υπάλληλος. μπορώ να
κάνω ετεροασφάλιση στο σύζυγό μου ή απαγορεύεται επειδή είναι οφειλέτης του ΟΑΕΕ; Μήπως μπορείτε να μας καθοδηγήσετε, να μας βοηθήσετε;
Παρακαλώ απαντήστε μου.