Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 31.12.2016-ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

        Την τελευταία τους ευκαιρία για να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό δε σημαίνει ότι από 1.1.2017 η αναγνώριση παύει να υπάρχει σαν δυνατότητα των ασφαλισμένων, όμως το κόστος για τα πλασματικά έτη τριπλασιάζεται (!) με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016, ενός νόμου, ο οποίος συνέτριψε τις συντάξεις μέσω της θέσπισης της εθνικής σύνταξης και του νέου τρόπου υπολογισμού του ποσού της σύνταξης.

       Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν άμεσα στην υποβολή αιτήσεων, ώστε να "κλειδώσουν" το χαμηλό κόστος υπολογισμού των πλασματικών ετών.

       Κρίσιμο θέμα αποτελεί το πότε θα πρωτοκολληθούν οι αιτήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι το πότε θα αποσταλούν από τα μέρη όλης της Ελλάδας, γι' αυτό θα πρέπει και οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν την άμεση έκδοση και λήψη πρωτοκόλλου.

       Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι όφελος και συμφέρον από την αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Ορισμένοι ασφαλισμένοι δε δικαιούνται αναγνωρίσεως πλασματικών χρόνων ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος από αυτά, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ισχύ του νόμου 4336/2015, ο οποίος εκτίναξε τα ηλικιακά όρια και συνέδεσε για πρώτη φορά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο, είτε την 25ετία είτε την 35ετία με το πότε ο υπάλληλος είχε συμπληρώσει το εκάστοτε διαμορφούμενο ηλικιακό όριο. Οι ανωτέρω, πάντως, ανήκουν στη μειοψηφία των υπαλλήλων, καθώς κατά κανόνα τα πλασματικά έτη δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης νωρίτερα και "γλυτώνουν" τον ασφαλισμένο από επιπλέον έτη εργασίας.

       Συνιστάται στους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, αναφορικά με το με ποιους όρους και προϋποθέσεις "κλειδώνουν" το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
 Δικηγόρος Εργατολόγος


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή e-mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

2 σχόλια:

 1. για τουσ μουσικους στους δημους-οτα, θεσσαλονικη αθηνα με 25ετια, ποτε βγαινουμεε στην συνταξη,απο πια υλικια, μηπος αλλαξε κατι..
  16-1-2017 απο ελευθερο τυπο

  Οι πιο ευνοϊκές διατάξεις για σύνταξη γονέων είναι στο Δημόσιο. Και μάλιστα, με μια συμπληρωματική ερμηνεία του νόμου 3863/2010, όσοι αποκτούν παιδί μετά το 2013 εξομοιώνονται με τους γονείς που είχαν ανήλικο ως το 2012 και αυτομάτως κατοχυρώνουν όρια ηλικίας για σύνταξη που ξεκινούν από τα 52 ή από τα 55 ή στα 58 μετά την αύξηση που ισχύει από 19/8/2015 και μετά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ισχύει η σχετική ρύθμιση σχετικά με το τρίτο παιδί. Συγκεκριμένα αν υπάλληλος τηε ΕΤΕ έχει αποκτήσει τρίτο παιδί το 2013 και εργάζεται από το 1984 μέχρι σήμερα έχει τη δυνατότητα κατοχύρωσης πλήρους σύνταξης? Έτος γέννησης του υπαλλήλου το 1960.

  Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια και ερωτήματά σας εδώ