Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΑΕΕ-ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΜΕΧΡΙ 65 ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ-ΣΧΟΛΙΑ

Εκδόθηκε [επιτέλους!!] από τον ΟΑΕΕ η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος, με διευκρινίσεις σχετικά με την υπουργική απόφαση της 16.6.2011 στην οποία έχουμε αναφερθεί, η οποία εκδόθηκε βάσει των διατάξεων του Ν.3845/2010.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για 2 χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1.Να έχουν πραγματοποιήσει σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό 600 ημέρες εργασίας ή 2 χρόνια.Το κατώτατο όριο των 600 ημερών ή των 2 ετών αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή 4 μήνες για κάθε έτος μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

2.Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό (ακόμα και ως έμμεσα μέλη)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1.Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ για παροχές ασθένειας σε είδος, η οποία υποβάλλεται στο Περιφερειακό Τμήμα ΟΑΕΕ, στο οποίο ανήκει ο ασφαλισμένος.

2.Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986, σύμφωνα με την οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα) ή ασφαλιστεί σε άλλο ασφαλιστικό φορέα για οποιονδήποτε λόγο, θα το δηλώσει στον Οργανισμό.

3.Σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

ΚΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Το δικαίωμα για παροχές ασθενείας ισχύει για δύο έτη από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον η οφειλή έχει ρυθμιστεί σε δόσεις, οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.
Το δικαίωμα αρχίζει με την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης και λήγει με τη συμπλήρωση της διετίας.

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι κατά το πρώτο έτος μετά τη διακοπή της ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της Υ.Α. 35/1385/99, θα δικαιούνται όλες τις παροχές (σε είδος και χρήμα) και το δεύτερο έτος μόνο παροχές σε είδος.

Παροχές σε είδος νοούνται μόνο η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και καλύπτονται τόσο οι άμεσα ασφαλισμένοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται για ένα εξάμηνο, αρχίζει από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης και ανανεώνεται ανά εξάμηνο, σε περίπτωση μη ύπαρξης οφειλής του ανέργου.Ως εκ τούτου το βιβλιάριο ασθενείας θεωρείται για ένα εξάμηνο.

Σε περίπτωση, κατά την οποία ο άνεργος έχει ρυθμίσει την οφειλή του, τότε η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται για ένα τρίμηνο και κατά συνέπεια η θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας γίνεται για ένα τρίμηνο.

Σε περίπτωση, κατά την οποία, ο άνεργος αναλάβει εργασία πριν από τη λήξη της διετίας, το δικαίωμα για παροχές διατηρείται μέχρι τη θεμελίωση δικαιώματος παροχών από το νέο ασφαλιστικό φορέα.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις του Ν. 2768/1999 παραμένουν σε ισχύ και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις αυτές και οι άνεργοι που υπάγονται στις παρούσες διατάξεις του Ν.3845/2010 για το 3ο έτος, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Στην εξωτερική σελίδα και στο εσώφυλλο του βιβλιαρίου ασθενείας τίθεται σφραγίδα με την ένδειξη "ΑΝΕΡΓΟΣ-Ν.3845/2010-ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ" και ισχύει ο αριθμός Μητρώου και ο ΑΜΚΑ που δόθηκε κατά την εγγραφή του στα Μητρώα ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ.

Για κάθε δικαιούχο σχηματίζεται ατομικός φάκελος, στον οποίο θα τοποθετούνται η αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Για όλους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υπαχθούν στον ανωτέρω Νόμο, θα πρέπει να τηρείται Αλφαβητικό Αρχείο με το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΕΑΜ και αριθμό προστατευόμενων μελών.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
 Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399