Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΟΑΕΔ:ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ-ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ανακοινώνει ότι η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στα πλαίσια της συνεργασίας της με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ έλαβε τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου το ΙΚΑ να χορηγήσει ασφαλιστική ικανότητα για το έτος 2012 (1/3/2012-28/2/2013) για παροχές ασθένειας σε είδος, με δικαίωμα κάλυψης προστατευόμενων μελών, σε 178.628 επιδοτούμενους ανέργους με αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών.
Προϋπόθεση της ένταξης των ανέργων αυτών στη συγκεκριμένη λειτουργία ήταν οι δικαιούχοι να έχουν τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 90 ημέρες κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Οι ετικέτες οι οποίες πρέπει να επικολληθούν στο ατομικό βιβλιάριο υγείας των ασφαλισμένων απεστάλησαν στη διεύθυνση κατοικίας τους.
Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων λοιπόν, δεν απαιτείται η προσέλευσή τους στα τμήματα Μητρώου των υποκαταστημάτων για θεώρηση των ατομικών βιβλιαρίων υγείας τους.
Να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου για τα προστατευόμενα μέλη, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2012.
Σε περίπτωση, κατά την οποία, οι δικαιούχοι δεν παραλάβουν ταχυδρομικά τις αυτοκόλλητες ετικέτες για το βιβλιάριο υγείας για οποιονδήποτε λόγο, όπως λανθασμένη διεύθυνση κατοικίας, μπορούν να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα για την επανεκτύπωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας και την επικαιροποίηση της διεύθυνσης κατοικίας τους.


Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ:ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ-ΠΟΙΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ-ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζεται ο Νέος Πίνακας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ο οποίος ισχύει από 01.01.2012.
Με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Για την ασφάλιση εκείνων που καλύπτονται από το Νέο Πίνακα καταβάλλεται πλέον και η προβλεπόμενη ειδική εισφορά για τον κλάδο κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Αναφορικά με τις ειδικότητες, τις εργασίες και τους χώρους, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το Νέο Πίνακα, από 01.01.2012 παύει η υποχρέωση καταβολής πρόσθετης εισφοράς για τον κλάδο κύριας και επικουρικής ασφάλισης για όσους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2011 δεν έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (παλιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (νέοι ασφαλισμένοι).Για όσους όμως έχουν συμπληρώσει τον ανωτέρω χρόνο μέχρι τις 31.12.2011 συνεχίζεται κανονικά η ασφάλισή τους στα ΒΑΕ.
Εξάλλου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί διάταξη νόμου με την οποία διασφαλίζει τη δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμπληρώνουν τις ελάχιστες απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για συνταξιοδότηση με το καθεστώς των ΒΑΕ, με χρόνο ασφάλισής τους μέχρι 31.12.2015, σε εργασίες και επαγγέλματα που εξαιρούνται από το Νέο Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.