Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

5+1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Μετά την πανηγυρική δικαίωση πατέρα ανηλίκου τέκνου από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία καταργείται η απίστευτη δυσμενής διάκριση του νομοθέτη εις βάρος των αντρών γονέων, στο σημερινό άρθρο, όπως προαναγγείλαμε στο ακόλουθο link, https://dikigoros-sintakseis-neo-asfalistiko.blogspot.com/2020/06/3172020.html, θα εξετάσουμε τις 5+1 πιο σημαντικές ερωταπαντήσεις-κλειδιά για τη συνταξιοδότηση πατέρα ανηλίκου σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου 317/2020.

1ο Ερώτημα:
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τους ασφαλισμένους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης;

Απάντηση:
Η απόφαση αφορά μόνο άντρες υπαλλήλους στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν 25ετία έως 31.12.2010.

2ο Ερώτημα:
Όποιος πατέρας ανηλίκου έχει 25ετή συντάξιμη ασφάλιση και υπηρεσία έως 31.12,2010 θα μπορεί πλέον λόγω της  απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου να συνταξιοδοτείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, με τους οποίους συνταξιοδοτούνται και οι μητέρες ανηλίκου με θεμελίωση έως 31.12.2010;

Απάντηση:
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτόματα και μόνο η υποβολή παραιτήσεως από τον υπάλληλο θα οδηγήσει στην έκδοση εγκριτικής συνταξιοδοτικής πράξεως, ότι δηλαδή θα δικαιωθεί συντάξεως, με βάση τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για θεμελίωση έως 31.12.2010 για τις γυναίκες στο Δημόσιο.

3ο Ερώτημα:
Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από πλευράς Πολιτείας για την εξίσωση των ηλικιακών ορίων και από απόψεως νομοθεσίας;

Απάντηση:
Η Πολιτεία διά του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει δηλώσει πως η υπηρεσία θα μελετήσει την απόφαση και θα επανέλθει, αν και είναι αρκετά δύσκολο να νομοθετηθεί από το ίδιο το Κράτος τέτοια αλλαγή.

4ο Ερώτημα:
Για να μπορέσω να δικαιωθώ συντάξεως σαν πατέρας ανηλίκου με βάση την απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει η συντάξιμη υπηρεσία μου να είναι αποκλειστικά πραγματική;

Απάντηση:
Για τη θεμελίωση της 25ετίας έως 31.12.2010 δεν απαιτείται να υπάρχει μόνο πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται και η προσμέτρηση συγκεκριμένων κατηγοριών πλασματικών ετών.

5ο Ερώτημα:
Μπορώ να ξεκινήσω τη δικαστική διαδικασία και να παραμείνω μισθοδοτούμενος από το Ελληνικό Δημόσιο;

Απάντηση:
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, παρόλο που έχουν δημοσιευθεί από αγνώστου αξιοπιστίας πηγές απόψεις περί παράλληλης διαδικασίας χωρίς παραίτηση. Πρέπει απαραιτήτως ο υπάλληλος πρώτα να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και ακολούθως να ξεκινήσει την απαιτούμενη διαδικασία.


6ο Ερώτημα:
Στην πραγματική συντάξιμη υπηρεσία μου προσμετράται μόνο χρόνος στο Δημόσιο;

Για τη συμπλήρωση της 25ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και ασφάλισης, προσμετράται όχι μόνο ο συντάξιμος χρόνος στο Δημόσιο, αλλά και με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφαλίσεως και κάθε άλλος συντάξιμος χρόνος.

Πάγια άποψη μας ήταν και παραμένει η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, που θα εξισώνει και επισήμως τα ηλικιακά όρια μεταξύ αντρών και γυναικών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η αδιανόητη δυσμενής διάκριση από το νομοθέτη, σε ομάδες ασφαλισμένων με ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης και ηλικίας, με μόνη τη διάκριση λόγω φύλου πρέπει να αποτελέσει παρελθόν όχι μόνο με δικαστικές αποφάσεις, αλλά και με οριστική νομοθετική ρύθμιση από το κράτος.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκατασταθεί το αίσθημα του δικαίου στους πολίτες, θα αρθεί η αδικία πολλών ετών, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα γλυτώσουν από δικαστικές διεκδικήσεις, που κοστίζουν, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο.

Να τονίσουμε ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
http://nouskas-law.gr/ 
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com