Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕ- ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ-ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από αναμονή πολλών μηνών, αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των αποφάσεων, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με την κύρια υπερέβαιναν στο μικτό ποσό τα 1.300€.

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν τα υψηλά ποσοστά εισφορών στους μη μισθωτούς του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά των μισθωτών, διότι παραβιάζεται η θεμελιώδης συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς στο 20% της εισφοράς των μισθωτών το 6,67% βαρύνει τους ίδιους, ενώ το 13,33% βαρύνει τον εργοδότη, ενώ αντίθετα οι μη μισθωτοί επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με ολόκληρο το ποσοστό 20% (αναφέρεται στο αρχικό ποσοστό 20% πριν τη μείωσή του στο 13,33%)

Συνταγματική οριακά κρίθηκε η ημερομηνία 31.12.2014 σαν ημερομηνία κλειδί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Συνταγματική κρίθηκε τέλος η συγχώνευση στον ΕΦΚΑ όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου. 


Οι σοβαρότατες αυτές δικαστικές εξελίξεις οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1.Απαιτείται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών με αντίστοιχα ποσοστά εισφορών, με τα οποία βαρύνονται και οι μισθωτοί.

2.Αύξηση στους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλοί και αδικούν κατάφωρα, αντί να επιβραβεύουν όσους εργάστηκαν και κόπιασαν επί πολλά έτη.

3.Δεν αποκλείεται η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού, δεδομένου ότι οι διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν ή καταργηθούν θα έχουν ένα όχι αμελητέο δημοσιονομικό κόστος.

4.Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές επιβάλλεται να θεσπιστούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων/συνταξιούχων, οι οποίοι τα τελευταία 10 έτη έχουν βομβαρδιστεί με τεράστιες αυξήσεις εισφορών, ατελείωτες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, και γενικότερα καταπάτηση εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τα οποία για να κατακτηθούν απαιτήθηκαν δεκαετίες αγώνων.



Παραθέτουμε απόσπασμα αποφάσεως του ΣΤΕ:


"Περαιτέρω, όμως, η υπαγωγή στην ασφάλιση, κατά τις διατάξεις αυτές, μισθωτών και μη μισθωτών, ήτοι κατηγοριών ασφαλισμένων με ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος, υπό ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών (άρθρα 39, 40 και 41 του ν. 4387/2016), αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας, από της απόψεως της ενιαίας μεταχειρίσεως προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες.
Πράγματι, κατά το διανεμητικό σύστημα καθορισμένων παροχών, το οποίο επέλεξε ο νομοθέτης για τον νέο φορέα, ασφαλισμένοι οιασδήποτε κατηγορίας από τις υπαγόμενες στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές (για τις οποίες κατέβαλαν εισφορές) και τον ίδιο χρόνο ασφαλίσεως αποκτούν την ίδια ασφαλιστική παροχή (κύρια σύνταξη). Στην χρηματοδότηση της παροχής αυτής τόσο η ασφαλιζόμενη μισθωτή εργασία όσο και τα ασφαλιζόμενα επαγγέλματα συμβάλλουν με το ίδιο ποσοστό εισφοράς (20%) επί του εισοδήματος που παράγουν. Την παροχή όμως αυτή οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) αποκτούν έχοντας καταβάλει το σύνολο της ως άνω εισφοράς επί του εισοδήματος που πραγματοποιούν από το επάγγελμά τους, ενώ οι μισθωτοί ασφαλισμένοι αποκτούν την ίδια παροχή έχοντας καταβάλει εισφορά 6,67% επί των αποδοχών τους από την εργασία τους, καθώς το υπόλοιπο της εισφοράς (13,33%) βαρύνει τους εργοδότες τους. Συνεπώς, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, μη έχοντες εργοδότη βαρυνόμενο με τμήμα της δικής τους εισφοράς, καταβάλλουν τριπλάσιο μέρος του εισοδήματός τους ως αντιπαροχή για την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και την απόληψη της ίδιας παροχής σε σχέση με τους μισθωτούς ασφαλισμένους και, μάλιστα, χωρίς το ύψος των καταβληθεισών εισφορών τους να συνδιαμορφώνει, όπως στο σύστημα καθορισμένων εισφορών, το ύψος της ασφαλιστικής παροχής. Ίδιας τάξεως δε διαφορά προκύπτει και στις οριζόμενες στον νόμο εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη."

 
Οι σοβαρότατες αυτές δικαστικές εξελίξεις οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

1.Απαιτείται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών με αντίστοιχα ποσοστά εισφορών, με τα οποία βαρύνονται και οι μισθωτοί, χωρίς όμως δυσμενείς συνέπειες στην ανταποδοτικότητα.
2.Αύξηση στους συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλοί και αδικούν κατάφωρα, αντί να επιβραβεύουν όσους εργάστηκαν και κόπιασαν επί πολλά έτη. Οι ανταποδοτικές συντάξεις υπολογίζονται με πολύ χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης. Πρέπει να αυξηθούν για να γίνουν δικαιότεροι.
3.Δεν αποκλείεται η θέσπιση ενός νέου ασφαλιστικού, δεδομένου ότι οι διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν ή καταργηθούν θα έχουν ένα όχι αμελητέο δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση.
4.Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές επιβάλλεται να θεσπιστούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων/συνταξιούχων, οι οποίοι τα τελευταία 10 έτη έχουν βομβαρδιστεί με τεράστιες αυξήσεις εισφορών, ατελείωτες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, και γενικότερα καταπάτηση εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τα οποία για να κατακτηθούν απαιτήθηκαν δεκαετίες αγώνων.

Για όλες τις νομοθετικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα νομοθετηθούν από την Κυβέρνηση μετά την απόφαση-σταθμό του Στε, οι αναγνώστες μας θα ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα από τον παρόντα ιστότοπο.

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 1,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4387/2016-ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ξεκίνησε σταδιακά από 1.10.2019, μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση 10 μηνών,η ανάρτηση των νέων ενημερωτικών σημειωμάτων συντάξεων των "παλιών συνταξιούχων", όπως επανυπολογίστηκαν με το Νόμο 4387/2016, αλλά και των "νέων" συνταξιούχων, εκείνων δηλαδή των οποίων το ποσό της σύνταξης υπολογίστηκε με το Νόμο 4387 (συνταξιοδοτήθηκαν από 13.05.2016 και εφεξής)


Σε πρώτη φάση θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά  σημειώματα των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2019 και για τους συνταξιούχους πριν από 13/5/2016 (παλαιοί συνταξιούχοι)  και σταδιακά θα αναρτηθούν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, ως  και οι υπόλοιποι μήνες του 2019. 

Το link, στο οποίο μπορούν όλοι οι συνταξιούχοι να δουν το ΝΕΟ τους αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης είναι το εξής:

https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos 

Θα βρείτε το πεδίο ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ στο τέλος του μέρους:

"2) Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 01/01/2019"

Απαιτούνται προσωπικοί κωδικοί taxisnet του συνταξιούχου και ταυτοποίηση με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και έναν κωδικό οπτικής επιβεβαίωσης.

Οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα νέα ποσά της επανυπολογισθείσας σύνταξής τους και το ύψος της προσωπικής διαφοράς με βάση το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

Την 1/10/2019 στις 17:00 αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων για τους πρώην Φορείς, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και Δημόσιο. 

Την 2/10/2019 στις 17:00 θα αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων που δεν υπόκεινται σε σώρευση συντάξεων, για τον πρώην Φορέα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ενταχθέντα σε αυτόν Ταμεία.

Στις επόμενες ημέρες και έως 10/10/2019, σταδιακά θα αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

1.Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ(έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά)

2.Παλαιοί και Νέοι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στη σώρευση των συντάξεων.

3.Παραπληγικά επιδόματα

4.Προσωρινές συντάξεις.

5.Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ (παλαιοί συνταξιούχοι), τα ενημερωτικά σημειώματα από 01/01/2019 έχουν ήδη χορηγηθεί με την προϋφιστάμενη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συντάξεις αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του Ν.4387/16 (επανυπολογισμός).

6.Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ120 ΔΟΣΕΩΝ ΕΩΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΕΩΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Γ. Βρούτσης:Δίνουμε παράταση για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι τις 7/10/2019

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σχετικά με την ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία δήλωσε τα εξής: «Δίνουμε παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019 σε όλους τους οφειλέτες για την συμμετοχή τους στην ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σκοπός αυτής της -μίας και μοναδικής- παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στην ρύθμιση.Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι σήμερα,δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ. Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι η ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους».

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com