Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ-ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ-ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μια ομάδα πρώην ασφαλισμένων που δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών, να λάβουν το επίδομα του ανασφάλιστου υπερήλικα, ύψους έως 360€ το μήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δυστυχώς για τη λήψη του συγκεκριμένου επιδόματος απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους και μια σειρά από λοιπές προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και αθροιστικά. Αυτό στην πράξη καθιστά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπαχθούν όλοι όσοι δε συνταξιοδοτούνται λόγω υψηλών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρόλο που  έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, τόσο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όσο και το αντίστοιχο ηλικιακό όριο για συνταξιοδότηση. 

Η πραγματική λύση για όσους έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και έχουν υψηλές έως υπέρογκες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουν συμπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι μία και την προτείνει ο παρών ιστότοπος του γραφείου μας:

Να αυξηθεί το πλαφόν που ισχύει σήμερα στο ποσό των 60.000€-80.000€, και παράλληλα ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων παρακράτησης τουλάχιστον στις 120-150, ώστε και ο υποψήφιος συνταξιούχος να λάβει τη σύνταξή του και ο ασφαλιστικός φορέας να εισπράξει τα χρήματα από τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο. Με αυτόν τον τρόπο, και ο ασφαλισμένος δε θα χάσει 30, 35 ή και 40 έτη εργασίας και εισφορών και το ασφαλιστικό ταμείο θα εισπράξει χρήματα που, με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, θεωρούνται χαμένα και αδύνατο να εισπραχθούν.

Το κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

 
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ.: Δ12α/Φ.32/Γ.Π.οικ.46042/1305
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ
ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Α.μεΑ.)
ΤΜΗΜΑ: Α΄, Β΄
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Δ17)
ΤΜΗΜΑ : Α΄ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110
Πληροφορίες: Σ. Γουλίδης – Ζ. Κανιά –Ελ. Βρέκου
Τηλέφωνο: 2105281105 – 2131516791
Ε-mail: sgoulidis@yeka.gr – family3@yeka.gr
Πληροφορίες : Σ. Γουλίδης
Τηλέφωνο : 210-5281105
Email : sgoulidis@yeka.gr

ΠΡΟΣ:
1) Όλους τους Δήμους της χώρας
(μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
2) ΟΠΕΚΑ, Πατησίων 30, Τ.Κ. 10170, Αθήνα
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή των επιδομάτων βαριάς αναπηρίας βάσει της υπ‘ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «Ενοποίηση Προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β), και του ανασφάλιστου υπερήλικα του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄85).

Μετά από σχετικά ερωτήματα πολιτών με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω, καθώς και ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναφορικά με την καταβολή των εν θέματι επιδομάτων σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνουμε ότι:
Α) Στο Πρόγραμμα Οικονομικής ενίσχυσης Βαριάς Αναπηρίας, βάσει της υπ‘ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «Ενοποίηση Προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β), εντάσσονται ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω.
Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 Κ.Υ.Α «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» (ΦΕΚ 700/Β΄) εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
Με το παρόν διευκρινίζεται ότι ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται εκτός της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης, και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4520/2018 (Α’ 30) και την υπ’ αριθ. Φ10034/24237/655/29-7-2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών «Καθορισμός δικαιολογητικών και λοιπών αναγκαίων λεπτομερειών για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων» (Β’ 2401), στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
- δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (360 €), σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 93 του ν. 4387/2016. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Επομένως, προκειμένου να καταβληθούν τα παραπάνω επιδόματα σε άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες ποσοστού 67% και άνω και ανασφάλιστους υπερήλικες, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το οικείο κανονιστικό πλαίσιο.


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θεανώ Φωτίου

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
Αναστάσιος Πετρόπουλος

Εσωτερική Διανομή:
1. Γρ. Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Γρ. Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης
3. Γρ. Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
4. Γρ. Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
5. Γρ. Γενικής Διευθύντριας Κοινωνικής Αλληλεγγύης
6. Γρ. Γενικής Δ/ντριας Κοινωνικής Ασφάλισης
7. Δ/νση Πολιτικών ΑμεΑ
8. Δ/νση Παροχών Κύριας Σύνταξης


Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.


Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ’ Εφέταις, 
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
 και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο





ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com