Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΛΗΓΕΙ 1 ΜΗΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ενώ επί τέσσερα συνεχή έτη οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  υποβάλλονταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.2 του Ν.3687/2008 το πρώτο δεκαήμερο μηνός Απριλίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και με έκτακτη τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες βράδυ, 11 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, το άρθρο 4 του Ν.3687/2008 τροποποιήθηκε και πλέον ισχύει ως εξής:

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου.

Κατ' εξαίρεσιν και μόνο για τη φετινή σχολική χρονιά, προβλέπεται ότι οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο 20 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία των 20 ημερών ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης που θα αναγράφεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όταν αυτό εκδοθεί.

Όπως και πέρσι, λόγω των ειδικών συνθηκών, αναμένεται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της υποβολής των αιτήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 5 παρ. 4 του νόμου 3075/2002 για τους εκπαιδευτικούς, η οποία τους έδινε δικαίωμα συνταξιοδότησης με 30 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 55 ή 60 ετών, αναλόγως του αν είχαν προσληφθεί πριν ή μετά την 1.1.1983, έχει καταργηθεί από τη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 5 του νόμου 3865/2010 για όσους και όσες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εφεξής, μπορούν όμως ακόμα να την επικαλεστούν όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται μέχρι και το έτος 2010. 

Τα δεδομένα που ίσχυαν πέρσι ισχύουν και φέτος ως προς τα ηλικιακά όρια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στις διατάξεις και στους πίνακες 1 και 2 του Νόμου 4336/2015. Πλέον η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πραγματοποιείται όχι μόνο με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας, αλλά πλέον σωρευτικά υπολογίζεται και ο χρόνος συμπλήρωσης του αντίστοιχου ηλικιακού ορίου, και μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις του νέου διαμορφούμενου ηλικιακού ορίου, οδηγώντας πολλούς εξ αυτών σε συνταξιοδότηση έως και αρκετά έτη αργότερα από ό,τι γνώριζαν μέχρι πρότινος, μέσω της αύξησης των ηλικιακών ορίων σε δυσθεώρητα ύψη.

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική του σχέση με το Δημόσιο στις 31 Αυγούστου. Από την 1η Σεπτεμβρίου ο πρώην υπάλληλος δικαιούται συντάξεως, η οποία θα αποδοθεί πρώτα με την απονομή προκαταβολής σύνταξης και σε δεύτερο χρόνο με την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής πράξης. Ο χρόνος, μέχρι τις 31.08 του τρέχοντος έτους για όλους τους εκπαιδευτικούς είναι συντάξιμος.

Ο τρόπος, με τον οποίο θα  υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης για τους εκπαιδευτικούς, θα είναι για τρίτη συνεχή χρονιά (για το 2016 είχαν εξαιρεθεί του νέου τρόπου), αυτός με βάση το Ν.4387/2016, όπως ισχύει και έχει τροποποιηθεί από πλειάδα νομοθετημάτων, με τελευταίο αυτό του Νόμου 4670/2020, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, η σύνταξη αποτελείται από δύο τμήματα, την εθνική σύνταξη, το ποσό της οποίας και μόνο εγγυάται το κράτος, και το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 384€, και την ανταποδοτική, η οποία υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από το έτος 2002 έως και την προηγούμενη ημέρα από αυτήν της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, πολλαπλασιαζόμενο με τους συντελεστές αναπλήρωσης ανάλογα με τον αριθμό των ετών ασφάλισης και υπηρεσίας, αφού προηγουμένως οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου ημερολογιακού έτους αναπροσαρμοσθούν με βάση τους συντελεστές τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Κάθε έτος ο πίνακας των συντελεστών επικαιροποίησης μεταβάλλεται. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά, εντός της οποίας, όσοι εκπαιδευτικοί αποχωρήσουν θα δικαιωθούν συντάξεως με βάση το νέο Νόμο 4670/2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28.02.2020 και περιλαμβάνει τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, μόνο όμως για όσους και όσες αποχωρούν με 30 και άνω έτη ασφάλισης και υπηρεσίας. Για τους ανωτέρω συντελεστές έχουμε μιλήσει εκτενώς και με παραδείγματα σε προηγούμενη ανάρτησή μας εδώ: Νέοι συντελεστές αναπλήρωσης 2020
Στην πράξη όμως, οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στο λογισμικό του Γενικού Λογιστηρίου και άρα ούτε και στις συνταξιοδοτικές τους πράξεις.
 
Ανάκληση της αίτησης παραίτησης μπορεί να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 148 παρ. 4 του Νόμου 3528/2007.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν ως προς το χρόνο της παραιτήσεως. Θα πρέπει να διερευνάται η θεμελίωση ή μη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους έχουν παραιτηθεί χωρίς να δικαιούνται συντάξεως.

Βεβαίως εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία, εάν ο εκπαιδευτικός παραιτήθηκε από πλάνη περί τα πράγματα, ενώ δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξής του, έχει τη δυνατότητα, με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4151/2013, μετά από υποβολή αίτησής του, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων, να ρυθμιστεί η ανάκληση της παραίτησης και η επαναφορά του εκπαιδευτικού στην Υπηρεσία. Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την Υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή δε λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές για αυτό.

Να τονίσουμε ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου εκπαιδευτικού. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.


Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Αρείω Πάγω,
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο
 
 

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ 8.2.2021

Ξεκίνησε ήδη από σήμερα Δευτέρα 8/2 στις 14:30, παρόλο που το δελτίο τύπου ανέφερε την Τετάρτη 10.02.2021, η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους εκείνους που είχαν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος έως και 21.12.2020. Όποιος δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την ανωτέρω ημερομηνία, θα περιμένει τις επόμενες καταβολές (Μαρτίου και Απριλίου). Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πίστωση των χρημάτων, συνεπώς εάν δε δείτε χρήματα τώρα, δε σημαίνει ότι δε θα πιστωθούν αργότερα εντός της ημέρας ή αύριο.

 

Υπενθυμίζουμε τις διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τη διαδικασία, τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα υποβάλλονται και θα γίνονται δεκτά:


Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους

Έχοντας υπόψη την λειτουργία της νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας περί αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όσον αφορά τα δικαιολογητικά τα οποία θα αναζητείτε, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Το Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να γίνει δεκτό από την Υπηρεσία μόνο στις κάτωθι περιπτώσεις: 

    α) εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών

    β) εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών

    γ) εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Εξωτερικού το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 12 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
     
  2. Το Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών μπορεί να γίνει δεκτό από την Υπηρεσία οποτεδήποτε μετά το θάνατο του συνταξιούχου και εάν αυτό εκδόθηκε εφόσον δεν επιδέχεται αλλαγές.
     
  3. Το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης μπορεί να γίνει δεκτό από την Υπηρεσία μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του τριμήνου από την έκδοσή του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών.

Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις 
Αναλυτικότερα:

  1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς
    (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

    Οι κληρονόμοι πρέπει να επιλέγουν το δικαστήριο που θα αναζητήσουν το Πιστοποιητικό έχοντας υπόψη ότι:
    - δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας
    - δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.
  2. Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών
    (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon).
     
  3. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης
    (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes

    Οι κληρονόμοι πρέπει να επιλέγουν το δικαστήριο που θα αναζητήσουν το Πιστοποιητικό έχοντας υπόψη ότι:
    - αρμοδιότητα για δημοσίευση διαθήκης έχει το Ειρηνοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης.
    - το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους τηρεί βιβλίο των διαθηκών που δημοσιεύονται από το Πρωτοδικείο αυτό, καθώς και από τα λοιπά δικαστικά καταστήματα και τις προξενικές αρχές.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση οποιουδήποτε από τα ανωτέρω πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, οι κληρονόμοι πρέπει να κλείνουν ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθούν από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην περίπτωση που το αίτημα επιστροφής αναδρομικών εξετάζεται και ολοκληρώνεται από την αρμόδια υπηρεσία Πληρωμών / Εκκαθάρισης Συντάξεων στα επιμέρους υποκαταστήματα e – Ε.Φ.Κ.Α., υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του άρθρου 40 παρ. 8 του Α.Ν. 1846/51 σύμφωνα με τις οποίες καθυστερούμενες ασφαλιστικές παροχές οφειλόμενες σε δικαιούχο αποβιώσαντα μπορούν να καταβληθούν κατά σειρά από το τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. στην σύζυγο, τα παιδιά ή τους γονείς του θανόντα, χωρίς ευθύνη του Ταμείου έναντι τυχόν άλλων δικαιούχων οι οποίοι μπορούν να στραφούν μόνο κατά αυτού που τα έλαβε.

 

Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο