Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η "ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ" ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ 1.1.2019

Υπογράφηκε η κοινή Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη Πετρόπουλου, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ 2019, οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τις εξής προϋποθέσεις:

α.Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους, λόγω αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη, λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β.Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

γ.Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ.Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

ε.Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.

στ.Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2017 και, για το λόγο αυτό, για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ποσού 12 ευρώ, μηνιαίως.

Το "τεράστιο" ποσό των 12€ θα δίνει μηνιαίως το κράτος σε όσους συνταξιούχους πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω απαιτούμενες προϋποθέσεις από την 1.1.2019. Από τα 230€ μηνιαίως στα 12€ (μείωση 95%!! σε μια διετία), το ΕΚΑΣ έπαψε να αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα των απόμαχων της ζωής και πλέον αποτελεί μια εσχάτου βαθμού κοροϊδία. 


Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ-ΠΟΣΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ-ΑΡΘΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στο Βουλή την Παρασκευή 8/6 και ψηφίζεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Στο Πολυνομοσχέδιο εκτός των άλλων περιλαμβάνονται:

1.Επιβεβαίωση της περικοπής έως 18% στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης, με ισχύ από την 1.1.2019, η οποία θα αποτυπωθεί από το Δεκέμβριο αυτού του έτους, με την πίστωση της σύνταξης Ιανουαρίου 2019 στο τέλος Δεκεμβρίου 2018.

2.Επιβεβαίωση της περικοπής έως 18% στο καταβαλλόμενο ποσό της επικουρικής σύνταξης, με ισχύ από την 1.1.2019.

3.Η καταβολή της προσωπικής διαφοράς των νέων συνταξιούχων παύει να καταβάλλεται στις 31.12.2018. 

Δεν πρέπει να λησμονούμε τις ήδη σοβαρότατες περικοπές, που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις και μάλιστα χωρίς κανένα κατώτατο πλαφόν. 
Περικοπές που καθιστούν δύσκολη ακόμη και την καθημερινή επιβίωση χιλιάδων συνταξιούχων όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Περικοπές έως και 50% σε χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς χιλιάδες με την κατάργηση του ΕΚΑΣ χάνουν έως και το μισό μηνιαίο εισόδημά τους.


Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας στο:
dimitris.nouskas.law@gmail.com