Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

   Το κρισιμότερο ζήτημα για τη συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα είναι το πότε θεμελιώνει και κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.Η κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος προηγείται χρονικά της συνταξιοδότησης, σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει χρόνια πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.Με απλά λόγια κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει (κλειδώνει) τους όρους και τις προϋποθέσεις, με βάση τα οποία θα εξέλθει της εργασίας του, όταν πληροί σωρευτικά τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ηλικίας του ασφαλιστικού φορέα, από τον οποίο θα συνταξιοδοτηθεί.Η κατοχύρωση αυτή είναι άκρως σημαντική, καθώς ο ασφαλισμένος που την έχει επιτύχει θα συνταξιοδοτηθεί με ευνοϊκότερες διατάξεις, σε σχέση με εκείνες που θα ισχύουν για τους λοιπούς ασφαλισμένους κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής του για συνταξιοδότηση.
     Η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε συνδυασμό με την αναγνώριση πλασματικών ετών μπορεί να γλυτώσει τον ασφαλισμένο από αρκετά χρόνια επιπλέον εργασίας.Τέλος, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δε σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα διακόψει αναγκαστικά την εργασία του. Αντιθέτως, μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά και είναι προσωπική του απόφαση το πότε θα υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, μόνο με το δεδομένο ότι θα έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά την αίτηση.


Δημήτριος Κ. Νούσκας
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399 
Η σελίδα μας στο facebook

79 σχόλια:

 1. καλησπέρα,

  Δυστυχως ενω ολα τα μεσα αναφερουν την αλλαγη του ελάχιστου απο 4500 σε 6000 ημερες εργασιας για την θεμελιωση, δεν αναφερουν αν θα ισχυει για τις μειωμένες συντάξεις ή τις κανονικές και για ποιο έτος θεμελίωσης και μετά. Αν γνωρίζεται ενημερώστε.

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτή τη στιγμή δικαίως επικρατεί σύγχυση σε όλους τους ασφαλισμένους για το τι ακριβώς πρόκειται να ισχύσει και ποιες αλλαγές θα "περάσουν" στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα, τόσο αναφορικά με την αύξηση στα όρια ηλικίας, όσο και αναφορικά με την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.Όλα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Μέχρι να καθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο σημασία έχει να γνωρίζει κάθε ασφαλισμένος εάν και κατά πόσο έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, κάτι άκρως σημαντικό σε σχέση με τις επερχόμενες, δυσμενείς για τους ασφαλισμένους, αλλαγές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστουμε πολυ για την ενημερωση που προσφερετε στους αναγνωστες της ιστοσελιδα σας.Ειμαι μια εργαζομενη που εχω ενσημα ικα απο το 1980.απο το 2007 εχω συμπληρωσει τα ενσημα που χρειαζοταν να βγω σε μειωμενη συνταξη με ανηλικο.Στις 8/10/1013 θα ειμαι ακριβως 50 χρονων..θα μπορεσω να βγω με μειωμενη η θα πληξει και εμενα το μετρο?.
  Σας ευχαριστω πολυ..
  (θα σας επισκευτω για το θεμα μου για καταμετρηση ενσημων και προωθηση διαδικασιων για συνταξη αλλα θα εκτιμουσα πολυ αν μου δινατε μια ιδεα του (τοπιου) στην ποιο πανω ερωτηση μου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  Για να θεμελιώσετε σύμφωνα με τις διατάξεις περί μητέρων ανηλίκων τέκνων στο ΙΚΑ απαιτούνται 2 προϋποθέσεις:
  1.Να έχετε συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας.
  2.Να υπάρχει ανήλικο τέκνο κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών.

  Εάν αυτό συνέβη μέχρι τις 31.12.2010 τότε έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο 50ό έτος της ηλικίας σας για μειωμένη σύνταξη και στο 55ο έτος για πλήρη.

  Αναφέρω τι ισχύει στην περίπτωσή σας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, διότι όλα είναι στο τραπέζι με την τρόικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά.
  Αν κάποιος εργαζόμενος άνδρας στο ΙΚΑ μπορέσει μέχρι το τέλος του '12 να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 10500 ένσημα όντας 58 χρονών, έτσι ώστε να βγει το '13 με 11100 στη σύνταξη όντας στα 59, θα επηρεαστεί από ενδεχόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό; Με λίγα λόγια ένα θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι δυνατόν να καταστρατηγηθεί;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Διονύσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ κύριε Διονύση, φημολογείται ότι ακόμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ενδέχεται να πληγούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει την έναρξη δικαστικών αγώνων. Πάγιά μου θέση όμως είναι να μη σχολιάζω φημολογίες,αν δε δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο των διατάξεων που θα τεθούν προς ψήφιση, διότι έτσι συνεισφέρουμε όλοι στη συντήρηση ενός κλίματος σύγχυσης και αβεβαιότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή επικρατεί στο σύνολο των ασφαλισμένων, που δεν ξέρουν αν πρέπει να μείνουν στην εργασία τους ή να αποχωρήσουν άμεσα.Λίγη υπομονή και θα έχουμε το τελικό κείμενο στα χέρια μας. Στο ερώτημά σας αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι με τις διατάξεις της 35ετίας όποιος συμπληρώσει 10.500 ένσημα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 2012 θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για έξοδο με τη συμπλήρωση του 59ου έτους της ηλικίας του και συνολικά 11.100 ένσημα.

   Διαγραφή
 6. καλησπερα,
  ειμαι 55 ετων(26-11-57),
  ασφαλισμενος ΙΚΑ απο 1975,
  το 2011 αγορασα 600 ενσημα (στρατου και παιδιου)και περασα τα 10550 ενσημα με την προυποθεση να παρω συνταξη στα 58 με 10800 ενσημα,
  με τις νεες διαταξεις ποτε παιρνω συνταξη και με ποσα ενσημα ?

  ευχαριστω
  Χρηστος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν δεν αποτυπωθούν σε τελικό κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν μπορούμε να συζητούμε για καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, εάν με τις αναγνωρίσεις-εξαγορές, στις οποίες προβήκατε, αθροιστικά με τις ημέρες εργασίας σας συμπληρώσατε 10.500 εντός του 2011, τότε θεμελιώσατε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του 2011, δηλαδή στο 58ο έτος της ηλικίας και με 10.800 ένσημα.

   Διαγραφή
 7. Αγαπητέ κύριε Χρήστο, με βάση τα στοιχεία που παραθέτετε και τις ισχύουσες διατάξεις, έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος στο 58ο έτος της ηλικίας σας και με συνολικά 10.800 ημέρες ασφάλισης. Θα σας πρότεινα να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, όταν όμως δοθεί το τελικό κείμενο στη δημοσιότητα, μόνο τότε θα έχουμε μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα των τυχόν αλλαγών στα όρια ηλικίας και τα θεμελιωμένα δικαιώματα, που θα διαλύσει το εξαιρετικά ομιχλώδες τοπίο του σήμερα, που εύλογα δημιουργεί νευρικότητα και ανησυχία σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα σας
  Είμαι 52 ετών, δημόσιος υπάλληλος στο ΥΕΘΑ από το 1984. Πότε συνταξιοδοτούμαι;Πλέον της 28χρονης θητείας μου στο Δημόσιο έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα συνολικά για 3 χρόνια από το 1976 και έχω υπηρετήσει για 22 μήνες. Παίζουν κάποιο ρόλο στον συνταξιοδοτικό μου χρόνο; Τέλος η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, προβλέπεται από το Σύνταγμα και αν ναι πως είναι δυνατόν να γίνει καταστρατήγησή του, αν και πολλά έχουμε δει τα τελευταία 2 χρόνια. Σας ευχαριστώ πολύ. Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπερα σας!προσεξα την ιστοσελιδα σας και διαβασα πολλα κατατοπιστικα πραγματα! θα σας παρακαλουσα να μου πειτε καποια πραγματα σχετικα με την θεμελιωση δικαιωματος τωρα που οι καταστασεις ειναι δυσκολες και ιδιως οταν τα ορια ηλικιας θα ανεβουν! ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ απο το 1982.δουλευωντας ειχα καταφερει να συγκεντρωσω μονο 3.017 ενσημα,μπαινωντας σενα προγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. που ειναι για τους μακροχρονιους ανεργους,μου βαζουν 300 ενσημα τον χρονο μεχρι να συμπληρωσω τα υπολοιπα που απαιτουνται για να εχω 4.500 ,ομως αναγκαστηκα τωρα να ζητησω απο τον Ο.Α.Ε.Δ τις ημερες που εχω επιδοτηθει απο ανεργια για να επισπευσω την θεμελιωση τωρα το 2012,για να μην πιασουν τα καινουργια ορια.Μου εδωσαν χαρτι που εχει απο το 2003 244 ημερες και μια νεοτερη ανεργια του 2008 που εχουν βαλει 150 ημερες.δηλαδη ολα μαζι 394,τι θα διαλεξουν δεν ξερω,απο την πρωτη ανεργια που ειναι εντος δεκα χρονων η την δευτερη που ειναι μεσα στα πεντε χρονια ? μπορουν να μου βαλουν 300ενσημα για να συμπληρωσω αυτον τον καιρο και να θεμελιωσω? ευχαριστω εκ των προτερων! Χρυσα Νικολαου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλησπέρα σας είμαι 59ετων και 3 μηνών έχω 324 ένσημα στο ΙΚΑ και 34,5 συναπτά έτη στο ΤΕΒΕ έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ? και πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη ? και εάν σωστά υπολογίζω ότι χρειάζομαι εξαγοράς και κάποιου χρόνου στρατιωτικής θητείας.
  Σας ευχαριστώ
  Γιάννης Πουλιδάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλησπέρα σας.Είμαι 49 ετών εκπαιδευτικός και μητέρα τριών παιδιών. Τον Μάιο του 2012 συμπλήρωσα 20 χρόνια υπηρεσία. Άρχισα να δουλεύω στο δημόσιο το 1991. Από το 1988 ως το 1990 είχα αυτασφάλιση στο ΟΓΑ. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και αν όχι τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Φωτεινή Ρίζου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δημόσιος υπάλληλος, εκπαιδευτικός, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που προσλήφθηκε το 1988,με προϋπηρεσία 1ε-06μ-04ημ, 52 ετών με ανήλικο τέκνο (σήμερα), που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα 25 χρόνων (25ε-07μ-13ημ) δουλειάς στις 9-10-2012:
  1. Έχει το δικαίωμα εξόδου , στην ηλικία των 55 χρόνων;
  2. Χρειάζεται να προβεί, μέχρι τέλους 2012, σε διαδικασία κατοχύρωσης του παραπάνω δικαιώματος με την υποβολή αιτήσεως και δικαιολογητικών στο ΓΛΚ;
  3. Τι έγγραφα θα πρέπει να φέρω μαζί μου στη συνάντηση μαζί σας .

  Ευχαριστώ πολύ

  Λεωνίδας θεόκλητος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Είμαι 58 ετών(15/03/1954). Έχω 4350 ένσημα από τα οποία τα 1500 είναι οικοδομικά , τα 2650 είναι βαρέα(ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑ ΜΆΡΜΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟΥ) και τα 200 είναι μικτά. Παράλληλα έχω βγει και 2 φορές από 6 μήνες στο ταμείο ανεργίας.
  1. Θεμελιώνω δικαίωμα?
  2. Πότε βγαίνω στη σύνταξη?
  3. Πόσα ένσημα δικαιούμαι από τον ΟΑΕΔ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συγχαρητήρια για την χρησιμότατη ιστοσελίδα σας. Με δεδομένο οτι
  α) Ειμαι 62,5 ετών
  β) Εχω 7175 ενσημα ιδ.τομέα (ολα ΙΚΑ)

  μπορώ να βγω σε σύνταξη μεχρι τέλους του 2012? Με μειωμένη? Και εάν ναι, μπορώ να αναγνωρίσω την στρατιωτική μου θητεία και ένα μέρος από τις σπουδές μου σε ΑΕΙ (συνολικά 5 χρόνια)?

  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες σας
  Είμαι ασφαλισμένος ανελλιπώς απο 1/9/1983 στο ΤΕΒΕ(σημερα ΟΑΕΕ)και απο 1/1/1988 στο ΔΗΜΟΣΙΟ. Με όσα αναφέρονται στις δημοσιεύσεις σας, φαίνεται οτι θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα(διαδοχική ασφάλιση) έχοντας συμπληρώσει συνολικά και στους δυο ασφαλιστικούς φορείς άνω των 25 ετών συνεχούς ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2010
  Χρειάζεται να προβώ σε κάποια ενέργεια για να κατοχυρώσω το δικαίωμα αυτό εν όψει μάλιστα και των νέων μετρων???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλησπέρα σας
  Ο πατέρας μου είναι ασφαλισμένος μέχρι αυτη τη στιγμή στο ΤΕΒΕ ενω πριν ηταν στο ικα.Έιναι 59 χρονών και έχει συνολικά ικα +τεβε 11200 ένσημα.Μπορεί να βγει αυτη τη στιγμή σε σύνταξη και αν όχι μπορεί τουλάχιστον να την θεμελιώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση και την βοήθεια που προσφέρετε στους αναγνώστες της ιστοσελίδα σας. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και έχω ένσημα μόνο από ΟΑΕΕ από το 1984 με μια διακοπή 11 μηνών. Αυτή την στιγμή (Νοέμβρης 2012) έχω 8100 ένσημα 27 χρόνια εργάσιμα στην Ελλάδα και 12 χρόνια και 7 μήνες εργάσιμα στην Αυστραλία, σύνολο 39 χρόνια και 7 μήνες εργάσιμα Ελλάδα και Αυστραλία. Είμαι 58 χρονών και θα ήθελα να ρωτήσω αν κατοχυρώνω με τα νέα μετρά σύνταξη στα 60 χρόνια. Επίσης, θα διακόψω την εργασία μου μέσα στο 2013 και θα ήθελα να ρωτήσω αν θα έχω πρόβλημα με την σύνταξη?
  Σας ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλησπερα!Ειμαι η Αγγελικη 27 ετων.Το ερωτημα μου εχει να κανει με τη μητερα μου.Σας παρακαλω παρα πολυ επειδη η κατασταση μας ειναι πολυ κρισιμη αν μπορειτε απαντηστε μου στο εξης ερωτημα.Η μητερα μου ειναι 65 ετων και λόγω προβληματων υγειας δεν ειναι σε θεση αν εργαστει .Επαιρνε συνταξη προνοιας αλλα δε τη δικαουται βαση νεου νομου.Εχει 1500 ενσημα εως το 1980.Απο κει και περα τιποτα.Δεν εχει πορους απο πουθενα.ειναι χωρισμενη.οληξ η περιουσια της ειναι 8 στρεμματα γης.Ειμαστε 3 κορες αλλα ενηλικες ολες.Δικαουται κατι απο καπου?εστω και 100 ευρω θα ηταν μια ελαχιστη βοηθεια.Σας ευχαριστω πολύ εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλησπερα και σας συγχαιρω εκ τω πρωταιρω για το εργο που κανετε. Γνωριζω το φορτο εργασιας σας αλλα εχω αγωνια και περιμενω μια απαντηση ωστε να με διαφωτισετε σχετικα.

  Ειμαι γεννημενος 20/02/1957 εργαζομαι ακομη και τα πρωτα μου ενσημα απο 01/04/1980 εως 30/07/1984 ειναι 1.319 ενσημα μεικτα. Απο 01/08/1984 εως 31/12/2012 θα εχω 8.264 βαρεα ανθυγιεινα ενσημα. Εχω κανει την αγορα των ενσημων του στρατου το 2006-2007 που ειναι 750 ενσημα. Εχω επισης επιδοτουμενη ανεργια το 2000 απο τον ΟΑΕΔ , 204 ενσημα.
  Θα ηθελα να μου πειτε:
  Α) Ποτε μπορω να θεμελιωσω συνταξη;
  Β) Ποτε μπορω να βγω στη συνταξη;

  Και παλι σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καλησπερα και σας συγχαιρω εκ τω πρωταιρω για το εργο που κανετε. Γνωριζω το φορτο εργασιας σας αλλα εχω αγωνια και περιμενω μια απαντηση ωστε να με διαφωτισετε σχετικα.

  Ειμαι γεννημενος 20/02/1957 εργαζομαι ακομη και τα πρωτα μου ενσημα απο 01/04/1980 εως 30/07/1984 ειναι 1.319 ενσημα μεικτα. Απο 01/08/1984 εως 31/12/2012 θα εχω 8.264 βαρεα ανθυγιεινα ενσημα. Εχω κανει την αγορα των ενσημων του στρατου το 2006-2007 που ειναι 750 ενσημα. Εχω επισης επιδοτουμενη ανεργια το 2000 απο τον ΟΑΕΔ , 204 ενσημα.
  Θα ηθελα να μου πειτε:
  Α) Ποτε μπορω να θεμελιωσω συνταξη;
  Β) Ποτε μπορω να βγω στη συνταξη;

  Και παλι σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Καλησπέρα σας και εγώ θέλω να σας συγχαρώ για την βοήθεια που δίνεται σε όλο αυτόν τον κόσμο και ένα μεγάλο μπράβο.
  Τώρα η δική μου περίπτωση έχει ως εξής... Είμαι 46 ετών και για πρώτη φορά ασφαλίστηκα στο ΙΚΑ το 1983, μαθητής τότε. Μέχρι το 1999 έκανα 4500 ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και επίσης άλλα 4300 στο ΕΤΕΜ μια και τότε δεν είχαν ενοποιηθεί τα δύο ταμεία και έχω ξεχωριστώ βιβλιάριο για το ΕΤΕΜ. Το 1999 το Νοέμβριο μπήκα στο δημόσιο όπου και δουλεύω μέχρι σήμερα και έχω συμπληρώσει 13 χρόνια και 2 μήνες. Εγώ πρέπει να πάω στην διαδοχική σύνταξη που μέχρι πρότινος ήταν τα 37 χρόνια ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Με τα καινούργια μέτρα του τελευταίου μήνα άλλαξε τίποτε και αν ναι τι είναι αυτό.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. 31/01/2013

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλησπερα!Μπορειτε σας παρακαλω να μου πειτε ποια ειναι η διαδικασια που απαιτειται ωστε να προσμετρισουν τα ενσημα του ΙΚΑ στην κυρια συνταξη του δημοσιου και να συμπληρωσω 35 χρονια υπηρεσιας?Τωρα εχω μειωση 40% πανω απο τα 1000 ευρω ενω αν προσμετριθουν κ τα ενσημα του ΙΚΑ θα εχω μειωση 20%.Ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΙΚΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟ ΤΑ 58 ΜΕ 11100 ΕΧΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ 6000 ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΟΑΕΕ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 60 ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 10/01/1960,ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΕΧΕΙ ΚΑΤΩΧΥΡΩΣΕΙ 4500 ΕΝΣΗΜΑ.ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55?ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1993.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΙΜΑΙ 63 ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1967. ΕΧΩ 3.600 ΒΑΡΑΙΑ ΕΝΣΗΜΑ, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΟΓΑ ΚΑΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΟΑΕΕ. ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΩΤΗΣΗΣ? ΕΑΝ ΟΧΙ, ΙΣΩΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΩΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΣΗΜΑ (Π.Χ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΧΡΟΝΟ ΕΝΣΗΜΩΝ ΤΕΚΝΩΝ) ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. γεια σας και συγχαρητηρια για την καλη δουλεια που κανετε,ειμαι μητερα δυο ανηλικων παιδιων(7.5 ετων και 19 μηνων αντιστοιχα)ειμαι ασφαλισμενη στο ικα απο 1996 με 2003 και απο τοτε μεχρι σημερα στον οαεε,ερωτω αν μπορω να θεμελιωσω συνταξη και απο ποτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ 08/07/1980 ΕΩΣ 30/09/2010 ΣΤΟ ΤΕΒΕ.ΣΤΙΣ 22/03/2013 ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΟ 65ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ??
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Καλησπερα σας και σας ευχαριστουμε που απαντατε στις ερωτησεις μας!!Στγχαρητηρια γι αυτην σας τη πρωτοβουλια!!! Ειμαι ασφαλισμενη στο ΙΚΑ απο την1/11/1987 και εργαζομαι στον ιδιο εργοδοτη απο τοτε (ως νηπιαγωγος σε Ν.Π.Ι.Δ.) Εχω 4 χρονια σπουδων ΑΕΙ και ειμαι αγαμη!Η χρονολογια γεννησης μου ειναι το 1966!Θα ηθελα να γνωριζω αν εχω θεμελιωσει ηδη συνταξιοδοτικο δικαιωμα και αν ναι ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω? εαν οχι,ποτε μπορω να θεμελιωσω συνταξη και ποια ορια ηλικιας με πιανουν?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ,
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΣ :
  ΕΙΜΑΙ 42 ΕΤΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ 9/1994,
  ΕΧΩ 5240 ΕΝΣΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 31/12/2012,
  ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ 2 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, 17 ΚΑΙ 15 ΕΤΩΝ,
  ΕΧΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΑΕΙ,
  ΑΝ ΕΞΑΓΟΡΑΣΩ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ?
  ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΙΟ ΕΤΟΣ (2012?), ΜΕ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ Ή ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ?
  ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ 3 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΑ 2 ΤΕΚΝΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ?
  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΩΣ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ?
  ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ?
  Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ?
  ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
  ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ(ΙΚΑ)ΑΠΟ 10-05-1982 ΕΩΣ 31-05-2012 ΕΝΣΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 8892+1621 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ(ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΩΝ 6-3-2012)ΣΥΝΟΛΟ 10513.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 60 ΔΗΛΑΔΗ 30-11-2013 Η ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΗ ΣΤΑ 63;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλη σας μερα παρακαλω θα ηθελα να μου πειτε μερικες πληροφοριες υπαρχει πιστοποιητικο αναπηριας 80% 4000 χιλιαδες ενσυμα οικοδομικα και 20 χρονια σε Δήμο ειμαι 50 ετων και κωφαλαλος .υπαρχει καποια διαταξη που μπορω να βγω σε συνταξη ; σας ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Καλησπέρα σας! παρακαλώ θα ήθελα να μου πείτε εάν τα όποια ένσημα του ΙΚΑ μπορούν να προσμετρηθούν όπως για παράδειγμα η στρατιωτική θητεία και ως θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο σε οποιοδήποτε έτος ; πχ. 23 έτη στο δημόσιο το 2011 και 2 χρόνια συνολικά ένσημα ΙΚΑ από το 1984-85 διακεκομμένα, Σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν η πρώτη σας μέρα στο Δημόσιο έχει πραγματοποιηθεί μετά την 1.1.1983, τότε υπάγεστε στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και μπορεί να προσμετρηθεί ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα χωρίς την υποχρέωση πληρωμής του με εισφορά εξαγοράς. Προσοχή όμως, στις αναγνωρίσεις, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις άθελά τους ή μάλλον λόγω της αγνοίας τους, οι ασφαλισμένοι δεν προβαίνουν στις ορθές εξαγορές, με αποτέλεσμα να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα που τους οδηγεί σε υψηλότερα ηλικιακά όρια! Ιδιαίτερα αφορά τους άντρες στο Δημόσιο.

   Διαγραφή
 33. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ
  ΕΙΜΑΙ 49 ΕΤΩΝ ΕΧΩ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ 1000 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ
  ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΝ ΕΞΑΓΩΡΑΣΩ ΜΕ ΑΝΗΛΗΚΟ ΠΑΙΔΙ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτετε, εάν τελευταίος ασφαλιστικός σας φορέας είναι ο ΟΑΕΕ, η νομοθεσία από την οποία διέπεται δεν προβλέπει απονομή πρόωρης/μειωμένης σύνταξης στους παλιούς ασφαλισμένους. Δυστυχώς δεν προβλέπεται συνταξιοδότηση ούτε για μητέρες/πατέρες ανηλίκου.

   Διαγραφή
 34. ΑΣΦΑΛΊΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ 1986 ΔΟΎΛΕΨΑ ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ. ΑΠΌ ΤΟ 1993 ΕΊΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1969 ΠΟΤΕ ΘΕΜΕΛΙΩΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην περίπτωσή σας, θα πρέπει αθροιζόμενοι οι χρόνοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και τα πλασματικά έτη, τα οποία πρέπει να εξαγοράσετε, να συμπληρώνουν 25ετία είτε εντός του 2011 είτε εντός του 2012, ώστε να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ευνοϊκές διατάξεις των ανωτέρω ετών. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα αποφύγετε την έξοδο στο 67ο έτος. Δεν αναφέρετε την οικογενειακή σας κατάσταση και την ύπαρξη ή μη ανηλίκου τέκνου, κάτι πολύ σημαντικό για τα ηλικιακά όρια κάθε ασφαλισμένου.

   Διαγραφή
 35. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ !
  ΥΠΑΓΟΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ : ΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ 1972:1890 ΕΝΣΗΜΑ ΙΚΑ KAI AΠO TO 1987: 26 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 7 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ . ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΕΝΩ ΕΧΩ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 32 ΧΡ. 9 Μ. 28 ΗΜ., ΚΑΙ ΤΟ 2010 25ΕΤΙΑ ? ΕΑΝ ΝΑΙ, ΘΑ ΒΓΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Απρίλιος 2014
  Ασφαλισμένος ΠΡΙΝ την 01/01/1983
  Είμαι γεννημένος το 1965 ξεκίνησα να εργάζομαι στον Ο.Σ.Ε (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) το Δεκέμβριο του 1981 σε ηλικία 16 ετών. Είμαι 49 χρονών και έχω 30,5 χρόνια ένσημα στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα.
  Με τα ισχύοντα συνταξιοδοτούμαι με 35 χρόνια Χ.Ο.Η (χωρίς όριο ηλικίας) δηλαδή το 2018
  Υπάρχει πιθανότητα ανατροπής των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μετά την 01/01/2015; Μπορεί δηλαδή να γίνει εκθεμελίωση των θεμελιωμένων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ 1-10-1981
  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ 4.969 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ
  ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΚΑΙ 30-04-2014 3.700 ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ

  ΣΥΝΟΛΟ 8669

  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1990
  ΓΕΝΗΘΗΚΑ ΤΟ 1963

  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΓΕΝΗΘΗΚΑΝ 07-08-1985
  05-07-1988 ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που μας παρέχετε.
  Θα ήθελα να ρωτήσω με την σειρά μου, αν γνωρίζετε φυσικά, κατά την διαδικασία του υπολογισμού της σύνταξης από το ΙΚΑ , δύναται ο μελλοντικός συνταξιούχος να ζητήσει να υπολογιστεί η σύνταξη βάσει μιας πενταετίας που δεν είναι μέσα στα τελευταία 10 χρόνια πριν την συνταξιοδότηση? Και το ρωτάω αυτό γιατί πιστεύω ότι πολλοί σαν και εμένα έχουν πολύ μεγαλύτερες ασφαλιστέες αποδοχές τα χρόνια πριν τις μειώσεις μισθών με αποτέλεσμα εκεί που υπολογίζαμε ότι θα πάρουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη τώρα να ανατρέπονται όλα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. καλημέρα
  είμαι 53 ετων και εργάζομαι απο το 1985 συνεχώς
  πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Είμαι 61 ετών εκπαιδευτικός.Εχω προυπηρεσία αναπληρωτή 9μήνες και διορίστηκα το 1985.θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης¨? Με συμφέρει να βγώ στη σύνταξη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με βάση τα δεδομένα που μας παρέχετε, έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα για πλήρη συνταξιοδότηση στα 65 και για μειωμένη στα 60, με ποινή 4,5% για κάθε έτος που απέχετε κατά την αίτηση από το ηλικιακό όριο της πλήρους συνταξιοδότησης. Μπορείτε να κάνετε χρήση και της διάταξης για τους εκπαιδευτικούς του Ν.3075/2002, που ΔΕΝ ισχύει πλέον, παρά μόνο για θεμελιωμένα δικαιώματα έως 31.12.2010, και να συνταξιοδοτηθείτε με τη συμπλήρωση 30 ετών υπηρεσίας με πλήρη σύνταξη.

   Διαγραφή
 41. Καλημερα σας και συγχαρητηρια για την σελιδα σας.

  Ειμαι 47 χρονων με ανηλικο παιδι (γινετε 18 το Δεκεμβριου του 2018). Εχω 22 χρονια σαν ιδ.υπαλληλος και 6 χρονια εργασιας στην Αυστραλια. Υπαγομαι σε καποιο καθεστως για συνταξη και αν ναι ποτε μπορω να θεμελιωσω δικαιωμα συνταξιοδοτησης.

  Σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΕΧΩ 7000 ΕΝΣΗΜΑ ΕΩΣ ΤΟ 2013 ΚΑΙ 57 ΕΤΩΝ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ .
  ΑΝΩΝΥΜΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Καλησπέρα, σας ευχαριστούμε που δίνεται διευκρίνισεις και βοηθάτε το κόσμο. Ειμαι 57 ετών, αλλα προσπαθώ να αλλαξω την ημερομηνία γέννησης μου γιατι κανονικά ειμαι 59 ετών. Αμέλεια δικιά μου μου φυσικά. Έχω έναρξη απασχόλησης το Μάιο του 1999 σαν πωλητρια και εργάζομαι στηνιδια επιχείρηση απο τότε μέχρι και σήμερα( βεβαια εργαζομαι εκει απο το 1992)α. Τα συνολικά μου ένσημα είναι 4300. Έχω δικαίωμα πλασματικών χρονων? Εαν αλλαχτεί η ταυτότητα μπορώ να βγω στα 62 ? Ακομα εργάζομαι στην ίδια επιχείρηση. Το αφεντικο μου με δηλωνει 4ωρη εργασία τωρα και δεν μου δινει τα αναλογα χρηματα και δουλευω 44 ωρες τιν εβδομαδα. Εχω κουραστει την εκμεταλευση. Μου δινει 600 ευρωχωρις ρεπο , χωρις επιδομα αδειας τα τελευταια δυο χρονια, οπως επισης και χρωστουμενες αδειες. Σκεφτομαι να κανω καταγγελλια και να βαλω και δικηγορο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ΒΑΝΑ. ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ 1/2/1979 ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΣΤΙΣ 31/12/2011 ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΑ 9870 ΕΝΣΗΜΑ. ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 8/8/1956. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΊΝΑΙ Η ΕΞΗΣ. ΕΧΩ ΉΔΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ? ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 28/2/2015 ΣΥΓΚΕΝΤΡΜΕΝΑ ΕΝΣΗΜΑ 10820 ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ 58,50. ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με βάση τα δεδομένα που παρέχετε, και με την απαραίτητη προϋπόθεση της αναγνώρισης πλασματικών ετών για τον υπολειπόμενο χρόνο που έχετε έως τη συμπλήρωση των 10.500 ενσήμων στις 31.12.2011 (μέγιστος χρόνος αναγνώρισης οι 48 μήνες για την περίπτωσή σας), έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις του έτους 2011 για πλήρη σύνταξη.Απαιτούνται 10.800 ένσημα κατά την αίτηση και το 58ο έτος της ηλικίας σας συμπληρωμένο.

   Διαγραφή
 45. Καλησπέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρεται σε όλους εμάς. Η μητέρα μου είναι δημόσιος υπάλληλος από το 1989. Από το 1996 λαμβάνει σύνταξη χηρείας από τον πατέρα μου από το ΙΚΑ. Ήταν εισπράκτορας σε Κτελ επαρχίας που είναι ιδιωτικού δικαίου. Όλα αυτά τα χρόνια που λαμβάνει σύνταξη από τον πατέρα μου προσμετρούνται για την δική της σύνταξη? Θα μπορέσει να πάρει σύνταξη από το δημόσιο? Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Καλησπέρα, καταρχήν συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρεται σε όλους εμάς
  Είμαι γεννημένος 25/4/1972,έγγαμος με ένα τέκνο, 8 ετών.
  Έχω 50 ένσημα του ΙΚΑ το 1987 και 36 ένσημα ΙΚΑ το 1991.
  Είμαι μόνιμος στρατιωτικός εν ενεργεία (Αξιωματικός, Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων), από την 16/9/1991.
  1. Ποια ημερομηνία κατοχυρώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για πρόωρη σύνταξη;
  2. Πόσα χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (πραγματικά και πλασματικά) θα έχω την ημερομηνία που κατοχυρώνω το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότησης;

  Με εκτίμηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Καλησπέρα σας και καλό δικαστικό έτος. Εργάσθηκα από το 1992 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο. Στις 31-12-2010 είχα 5.495 ένσημα, ενώ στις 30-6-2011 οπότε και απολύθηκα λόγω συνταξιοδότησης του δικηγόρου, είχα 5.635 ένσημα. Πήρα ταμείο ανεργίας (300 ενσ) επι ένα έτος έτσι στις 31-7-2012 είχα 5.935 ένσημα Οι κόρες μου γεννήθηκαν το 1999 και το 2003. Μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να βρώ εργασία με ασφάλιση. Με πολύ πιθανό το σενάριο να μην ξαναβρώ εργασία με ασφάλιση, θα μπορέσω να πάρω σύνταξη και πότε; Ποια πλασματικά μπορώ να εξαγοράσω ;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε μας αναφέρετε ημερομηνία γέννησης, δεδομένο άκρως σημαντικό για την ημερομηνία θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος.Εάν δεν συμπληρώνονται οι 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι τις 31.12.2010, τότε κατοχυρώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, ώστε να βγείτε στα 52 σε μειωμένη σύνταξη και στα 57 σε πλήρη, με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων.

   Διαγραφή
 48. Καλημέρα,
  είμαι γεννημένη το 1976 και έχω διαδοχική ασφάλιση από το 1995 μέχρι σήμερα σε οαεε και εταα-τσμεδε. Είμαι μητέρα ενός 8χρονου. Μπορώ να κατοχυρώσω διακίωμα σύνταξης και αν ναι πότε?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Καλημέρα, γεννηθείς 6ο του 1951, με συνολικά 8441 ένσημα έως 31/12/2011. Προσπαθώντας να κατοχυρώσω δικαιώμα για μειωμένη σύνταξη το 2011 με την επιλογή 4500 ενσήμων (100 το χρόνο) για τη τελευταία πενταετία διαπιστώθηκε ότι μου λείπουν 25 ένσημα το 2009. Υπάρχει τρόπος να βρεθούν - αγορασθούν και αν ναι ποιος? Ή θα πρέπει να περιμένω να γίνει 67 χρονών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε μας αναφέρετε το έτος αιτήσεως συνταξιοδότησης.Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης για μειωμένη έχει κατατεθεί το 2011, τότε θα πρέπει να έχετε από 100 ένσημα την τελευταία πενταετία, που προηγείται του έτους της αιτήσεως. Μπορείτε να κάνετε χρήση και της επιδοτούμενης ανεργίας, εάν δεν αρκούν οι ημέρες ασφάλισης, όχι όμως να τη μεταφέρετε σε άλλο έτος, όπου έχετε κενό.Εάν η αίτηση δεν έχει ακόμα κατατεθεί, τότε μπορούμε να παρακάμψουμε το "εμπόδιο" των 25 υπολειπόμενων ενσήμων του 2009, καθώς το ΙΚΑ δέχεται σαν πέμπτο έτος της πενταετίας κατ' εξαίρεσιν και το ίδιο το έτος της συνταξιοδότησης.

   Διαγραφή
 50. ΒΑΣΙΛΗΣ.ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΗΣΗ ΙΚΑ. ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ 12/4/1958 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΚΑΝΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ 1010 ΕΝΣΗΜΑ ΕΙΧΑ ΤΟ 2011 10.800 (10.500+300 ΑΠΟ ΤΟ 2012)..ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΤΑ 58 ΜΟΥ ΜΕ 10.800.Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ, ΕΙΝΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ??? ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΜΕΝΟΥΣ)??ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ, ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ,ΟΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ(ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΜΜ.ΠΑΠΠΑ ΣΕΡΡΩΝ..)!!.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥΔΩΣΕΤΕ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Καλησπέρα σας, γεννήθηκα το 1969, είμαι ασφαλισμένοι στο τεβε 10 χρόνια, στο ΙΚΑ 2 χρόνια βαρέα και άλλα 10, δηλαδή 22 χρόνια συνολικά μέχρι το τέλος του 2011. Συνεχίζω να εργάζομαι, είμαι παντρεμένος, πατέρας δύο ανηλίκων τέκνων. Κατοχυρώνω κάποιο δικαίωμα συνταξιοδοτησης? Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχετε διαδοχική ασφάλιση, συνεπώς ο χρόνος ασφάλισης του ΤΕΒΕ μπορεί να προσμετρηθεί στο χρόνο του ΙΚΑ.Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτετε, δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας σας για μειωμένη ή το 67ο για πλήρη σύνταξη.Στην περίπτωση της μειωμένης, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε από 100 ένσημα ανά έτος την πενταετία, που προηγείται του έτους της αίτησης.Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως υπάρχει η δυνατότητα της κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση τις διατάξεις περί πατέρα ανηλίκου τέκνου. Η νομοθεσία,από την οποία διέπεται το ΙΚΑ, παραβιάζοντας τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της ισότητας, δεν καλύπτει τους πατέρες ανηλίκων, παρά μόνο εάν είναι χήροι ή έχουν την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση, αλλά μόνο τις μητέρες.Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί ένας ασφαλισμένος πατέρας ανηλίκου να επιλέξει να κινηθεί με όλα τα νομικά εργαλεία που διαθέτει και να διεκδικήσει δικαστικά μια θετική απόφαση, πράγμα που έχει ξαναγίνει και μάλιστα με επιτυχή έκβαση.

   Διαγραφή
 52. Καλησπέρα σας.

  Είμαι γεννηθείς το 1978.
  Από 01/12/1995 υπηρετώ στις Ε.Δ.
  Τα πρώτα 6 1/2 χρόνια ήμουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και μετά από εκεί στο ΜΤΣ.
  Πριν δυο χρόνια ολοκληρώθηκε η αναγνώριση των ετών αυτών (ΙΚΑ) και έγινε και η καταβολή των χρημάτων από το ένα ταμείο στο άλλο ούτως ώστε πλέον να είμαι ασφαλισμένος εξ αρχής σε έναν φορέα.
  Έχω υπηρετήσει από το 1996 έως το 2005 σε παραμεθόριο περιοχή (Νησιά-Έβρος).
  Η ερώτησή μου αφορά στο πότε θα έχω δικαίωμα να συνταξιοδοτηθώ με τις ισχύουσες διατάξεις γιατί δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση και αφορά είτε την "μειωμέμη" είτε την "πλήρη" συνταξη.
  Παρακαλώ αν είναι εύκολο να απαντήσετε και με πιθανές ημερομηνίες.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλημέρα σας,

  Είμαι άνδρας γεννημένος τον Ιούλιο του 1950.
  Έχω διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σήμερα έχω 9000 ένσημα (600 ένσημα από ΙΚΑ και 8400 από ΟΑΕΕ) και είμαι ασφαλισμένος συνεχώς από τον 10/1984 μέχρι σήμερα.Προτίθεμαι να κάνω αίτηση για συνταξιοδότηση με μειωμένη μετά από 15 μήνες δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2016.Ο ΟΑΕΕ θα απορρίψει και θα παραπέμψει στο ΙΚΑ. Η ερώτηση μου είναι η εξής:
  α)Έχω θεμελιώσει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη
  β) Αν έχω πράγματι έχω θεμελιώσει από πότε αρχίζει η ακριβής ημερομηνία θεμελιώσεως;

  Με εκτίμηση

  Άγγελος Νοταράς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Καλημερα σας,θα ηθελα να με βοηθησετε στην αποφαση,αν θα πρεπει να φυγω εντος του 2014 ,για να μην θυγω απο τις αλλαγες τοσο στην συνταξη,οσο και στο εφαπαξ.Ειμαι Γυναικα 51 ετων(10/3/1963) ειχα ανηλικο παιδι το 2010 (6/5/1993), εχω 2 χρονια και 9 μηνες στο ΤΕΒΕ απο το1983-1986 και απο τις 15/7/1986 μεχρι σημερα ειμαι στο Δημοσιο (28 χρονια 4 μηνες και 15 ημερες). Σας ευχαριστω προκαταβολικα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Είμαι παλιός ασφαλισμένος με πρώτη ασφάλιση ΙΚΑ το 1987 μόνο για 2 μήνες. Από 30/12/1993 δουλεύω σε κατάστημα κράτησης (φυλακές ) ως νοσηλευτής.
  Είμαι γεννημένος το 1969 και έχω 2 παιδιά 14- 15 χρονών. Έχω θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Θα με βοηθούσε κάπου αν αγόραζα πλασματικά χρόνια. Πότε βγαίνω εγώ στην σύνταξη ηλικιακά; Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

  ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ...ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1963 ( 52 ΕΤΏΝ ) . ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1977 ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (28 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ , ΟΜΩΣ ΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΝΕΠΩΣ 26 ΧΡΟΝΙΑ) . ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ??????

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσοχή, για να συνυπολογιστούν 10 έτη ΙΚΑ σε εκείνα του ΟΑΕΕ θα πρέπει να έχει 3.000 ένσημα.Εάν ο πατέρας σας έχει από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ αθροιστικά 30 έτη ασφάλισης έως τις 31.12.2012, τότε αποκλειστικά σε συνδυασμό με αναγνώριση 5 πλασματικών ετών, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2012, δηλαδή να συνταξιοδοτηθεί στα 60 του με 37 έτη ασφάλισης συνολικά κατά την αίτηση συνταξιοδότησης.

   Διαγραφή
 57. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ (1980-1982) ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1982 ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΔΕΚΟ. 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΕΙΝΩ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΑ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ?? ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1982. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1958. ΔΥΟ ΕΤΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ. ΤΟ 1982 ΜΠΗΚΑ ΣΤΟΝ ΟΣΕ. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΛΟΓΙΚΑ ΒΓΑΙΝΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015.................ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.................ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Καλημέρα.Γεννημένη το 1960.Ασφαλισμένη στο ΤΣΜΕΔΕ από 4/10/85 με πληρωμένες εισφορές εως σήμερα.(30 χρόνια)Μικρά διαστήματα ασφάλισης στο ΙΚΑ παράλληλα με το τσμεδε.Δεν έχω παιδιά.Μου είπαν ότι έχω κατοχυρώσει στα 60.Αν συνεχίσω να πληρώνω τα 5 έτη που απομένουν θα συνταξιοδοτηθώ στα 60?Σκέφτηκα να κάνω παύση (απαραίτητη στο συγκεκριμένο ταμείο) γιατί δεν έχω δουλειά και δεν μπορώ να πληρώνω.Τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση?Εχω μπερδευτεί και δεν ξέρω τι με συμφέρει να κάνω.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.Νατάσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 60. Καλημερα σας. Σας ευχαριστουμε για την πολυτιμη βοηθεια σας. Ειμαι ασφαλισμενος στο ΙΚΑ απο τον Σεπτεμβριο 1994 . (20 χρονια και 8μηνες) .Συνεχιζω να εργαζομαι και τα ενσημα μου ειναι μκτα βαραια .Πειτε μου σας παρακαλω , αν εχω συμπληρωσει κανενα δικαιωμα συνταξης και ποτε μπορω να συνταξιοδοτηθω; Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Καλημερα σας,θα ηθελα να με ενημερωσετε με τα σημερινα δεδομενα ποτε θα συνταξιοδοτειθω.
  Συμπληρωσα 36 χρονια και 2 μηνες αποκλειστικα στον ΟΑΕΕ τις 31/12/2012 και ειμαι 57 ετων.
  Σας ευχαριστω για την βοηθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. ασφαλισμένη πριν 31/12/1992
  το 2010 είχα 5400 ένσημα και σήμερα έχω 7200 και ανήλικο παιδί μέχρι και σήμερα
  χρειάζεται να αγοράσω πλασματικά χρόνια και πότε βγαίνω στη σύνταξη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Ευαγγελος ασφαλισμένος οκτωμβριος 1977 συνεχωμενη εργασια στον ιδιωτικο τομεα είμαι 54 χρονων[1962] . και εχω τρια παιδια για πλασματικα χρονια και στρατο 22 μηνες ποτε βγαινω στη συνταξη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Εργαζομαι σε ΝΠΠΔ και καλούμαι από την υπηρεσία να επιλέξω φορέα ασφάλισης (ΙΚΑ ή Δημόσιο). Έχω 17 χρόνια προϋπηρεσίας όλα στο ΙΚΑ. Η ασφάλισή μου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 1993 με βαρέα (160 ημέρες). Τα υπόλοιπα ένσημα είναι "κανονικό" ΙΚΑ. Τι με συμφέρει να επιλέξω; ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Γεννημένος τον 7/1956 Εργάζομαι από τον 8/1980 έως το 12/2012 ένσημα ΙΚΑ συνολικά 8150 και απο το 12/2012 εως τωρα ανεργία, έχω το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης στα 62

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Καλημέρα σας. θα σας ήμουν υπόχρεη αν μου απαντούσατε σχετικά με το σ δικαίωμα σε πρόωρη σύνταξη. Είμαι γυναίκα εκπαιδευτικός γεννημένη το 1963. Διορισμένη το 1985 και συμπληρωμένη 25ετία το 2010 με ενήλικα τέκνα το 2010. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο δικαιούμαι μειωμένη στα 61 μου χρόνια. Τελευταία όμως, διαβάζω πως υπάρχει ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει την πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμη και σ' αυτές που συμπληρώνουν φέτος το 2018 τα 55 έτη, αν είχαν 25 έτη εργασίας το 2010. Τι ισχύει τελικά? Σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Με βάση τα ασφαλιστικά δεδομένα που μας παραθέτετε, εάν είχατε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας έως 31.12.2010, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας σας σε μειωμένη σύνταξη.Δύο πολύ σημαντικά σημεία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν: το πρώτο ότι το penalty για τη μειωμένη σύνταξη, ενώ υπολογίζεται από το νέο διαμορφούμενο, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4336/2015, ηλικιακό όριό σας για πλήρη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβεί πλέον το 30%, και δεύτερο ότι το penalty θα επιβληθεί μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι σε αυτό της ανταποδοτικής.

   Διαγραφή

Τα σχόλια και ερωτήματά σας εδώ