Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015

(Τελευταία ενημέρωση 10.08.2015 ώρα 17:40) ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΙΣ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ-ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΟΚ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ 25ΕΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 17 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΤΑ PENALTY-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ-ΠΟΙΩΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΝΤΑΙ-ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου αναμένεται να κατατεθεί η νέα πρόταση της Ελλάδας στο κουαρτέτο για τις πρόωρες και τα έτη που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Η νέα πρόταση της Ελλάδας θα αποτελείται από επαχθέστερους όρους και προϋποθέσεις από την προηγούμενη με προσθήκη περισοτέρων ετών σε όποιον δεν είχε μέχρι 30.06.2015 θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
 

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των δυσμενέστατων αλλαγών στο ασφαλιστικό. Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας με σταδιακή, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου που θα περιλαμβάνει την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά έτος μέχρι το 2022 και απαιτούν  αυξήσεις βίαιες, απότομες, άμεσες και αντισυνταγματικές, με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ από 1.7.2015.

Για την καλύτερη κατανόηση, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:
Μητέρα ανηλίκου, η οποία γεννήθηκε στις 10.7.1965, η οποία είχε συμπληρώσει στον ιδιωτικό τομέα 5.500 ένσημα έως και τις 31.12.2010 και σωρευτικά κατά τη συμπλήρωση είχε ανήλικο τέκνο, είχε κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2010, δηλαδή στο 50ό έτος της ηλικίας της για μειωμένη συνταξιοδότηση και στο 55ο έτος για πλήρη συνταξιοδότηση. Με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών, η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, καθώς μέχρι 30.06.2015 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ πεντηκοστό έτος της ηλικίας της και για 10 ημέρες (συμπλήρωση του 50ού έτους 10.07.2015) θα επιβαρυνθεί με 6,5 έτη στο ηλικιακό όριο για τη σύνταξή της. Δηλαδή η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δε θα δικαιούται συντάξεως πριν από τις 10.01.2021, κι αυτή μειωμένη και τσεκουρεμένη ισοβίως!

Για δε τους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι δανειστές ζητούν την ολοκληρωτική ανατροπή και την καθιέρωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος όχι μόνο με τη συμπλήρωση της 25ετούς συντάξιμης υπηρεσίας, όπως παγίως ισχύει ακόμη και σήμερα, αλλά σωρευτικά να συντρέχει και η συμπλήρωση του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Μια τέτοια ανατροπή θα πετάξει εκτός σύνταξης χιλιάδες υπαλλήλους
Οι νέες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις είναι πλέον για τους δανειστές πρώτο θέμα προς ψήφιση εντός Αυγούστου.
Σε δεύτερο χρόνο, έως τον Οκτώβριο του 2015, πρόκειται να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες "μεταρρυθμίσεις" του ασφαλιστικού (ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων,  κατάργηση του ΕΚΑΣ, αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών)  

Δημήτριος Κ. Νούσκας 
Δικηγόρος-Εργατολόγος

https://www.facebook.com/dimitris.nouskas.lawyer
http://dikigoros-sintakseis-neo-asfalistiko.blogspot.gr/  

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΦΡΑΓΚΩΝ 13, ΤΚ 54626 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399

1 σχόλιο:

 1. Κύριε Νούσκα

  Έχω και στο παρελθόν ζητήσει την επιστημονική σας συνδρομή και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άρτια και έγκυρη βοήθειά που μου είχατε παράσχει.
  Σήμερα θα σας παρακαλούσα να μου ξαναδώσετε τα φώτα σας ,ελπίζοντας να μην κάνω κατάχρηση της καλοσύνης σας.

  Είμαι 65 ετών,γεννημένος στις 18-07-1950. Έχω 31 χρόνια συνεχούς εργασίας με διαδοχική ασφάλιση από τον Οκτώβριο του 1984.(2 έτη στο ΙΚΑ και 29 στον ΟΑΕΕ, ο οποίος είναι και ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας και εργάζομαι ως και σήμερα).Γνωρίζω ότι θα μπορούσα να συνταξιοδοτηθώ από την συμπλήρωση του 62 ου έτους της ηλικίας μου το 2012 και εντεύθεν, με μειωμένη σύνταξη και ποινή 6% ,για κάθε έτος που θα αποκλίνει από το 67 ο έτος. Η ερώτησή μου, Κύριε Νούσκα, είναι αν το θεμελιωμένο από 31/12/2012 συνταξιοδοτικό μου δικαίωμα κινδυνεύει με την προ από ημερών ψήφιση του νέου νόμου 4336/2015 και συγκεκριμένα αν στο σωρευτικό ποσοστό της ποινής, υπολογιζόμενο με το 6% ετησίως που ίσχυε μέχρι την ψήφιση του, θα προστεθεί και το 10% που προβλέπει ο νέος νόμος , πράγμα που καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για κατάθεση από μέρους μου αίτησης για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.

  Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως να που πείτε την άποψη σας για το θέμα αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια και ερωτήματά σας εδώ