Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΟΑΕΕ ΑΝΕΡΓΟΙ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά  που απαιτούνται για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία θα ισχύει για δύο χρόνια.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, οι οποίοι είναι άνω των 30 ετών και μέχρι 65 και διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.

Η υπουργική απόφαση που μόλις εκδόθηκε, προβλέπει τα εξής:
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

1.Να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες ημέρες εργασίας ή δύο χρόνια. Το κατώτατο όριο των εξακοσίων ημερών εργασίας ή των δύο ετών αυξάνεται ανά εκατόν είκοσι ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

2.Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

1.Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση.

2.Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα) ή ασφαλιστεί σε άλλο φορέα για οποιονδήποτε λόγο, θα το δηλώσει στον οργανισμό.

3.Σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για 2 χρόνια από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον έχει ρυθμιστεί σε δόσεις οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.

Το βιλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του ανανεώνεται ανά εξάμηνο, όχι όμως πέραν της διετίας από την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Like us on facebook 




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Γιατί στον ΟΑΕΕ της Νέας Ιωνίας ενώ πληρώ τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στη δωρεάν ασφάλιση μου ζητούν κάρτα ανεργίας ενός έτους? Αναφέρεται κάτι τέτοιο στη συγγεκριμένη εγκυκλιο?

αννα κουτσοπουλου είπε...

γινεται η εφαρμογη της εγκυκλιου?στο υποκαταστημα Αιγιου Αχαιας δεν γνωριζουν τιποτα ακομα! τους πηγα και το φεκ αλλα δεν εχουν την υπουργικη αποφαση ακομα...

Ανώνυμος είπε...

Πριν 2 μήνες έκανα ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο ΟΑΕΕ ως άνεργος προσκομίζοντας βεβαίωση απο το ΟΕΑΔ την ίδια μέρα. Σήμερα και εφόσον έχω κάνει χρήση του βιβλιαρίου, το ΟΑΕΕ μου ακυρώνει το θεωρημένο βιβλιάριο διότι λέει πως έπρεπε να είμουν εγγεγραμμένος στο ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Επιπλέον με θέτει υπεύθυνο για τις δαπάνες που έχουν γίνει. Ποιός ευθύνετε για τις δαπάνες που ήδη έχουν γίνει?

Ευχαριστώ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είπε...

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τους ανέργους του ΟΑΕΕ και τις παροχές ασθενείας επιτέλους εκδόθηκε.Μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειές της στην ανάρτηση στο ακόλουθο link: http://dikigoros-sintakseis-neo-asfalistiko.blogspot.com/2011/11/30-65.html