Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ; ΘΑ ΘΙΓΟΥΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

Το 2014 αποδεικνύεται έτος μεγάλων αλλαγών για ακόμα μια φορά για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Εκτός των ήδη δρομολογημένων αλλαγών, όπως οι συγχωνεύσεις στους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, ανοίγει το Ασφαλιστικό για πολλοστή φορά ως προς δύο συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
1.Τα ηλικιακά όρια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και
2.Τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα:
1.Συζητείται να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πριν την ηλικία των 62 ή 60 ετών.
Αυτό, εάν συμβεί, θα πλήξει χιλιάδες ασφαλισμένους και ασφαλισμένες (γονείς ανηλίκων, εργαζόμενους στα οικοδομικά, στα βαρέα και ανθυγιεινά) που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο/60ο έτος της ηλικίας τους.
2.Τέθηκε ακόμη επί τάπητος να καταργηθούν (!) τα δικαιώματα όσων έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις των νόμων 3863/2010 και 3996/2011, με έτος κατοχύρωσης δηλαδή το 2011 και το 2012.
Μάλιστα, υπάρχει και το ενδεχόμενο η κατάργηση των χαμηλότερων ορίων ηλικίας να μη γίνει σταδιακά αλλά άμεσα και χωρίς μεταβατική περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος του ασφαλισμένου, ο οποίος ενδέχεται να δει το ποσό της μειωμένης σύνταξής του να υπολείπεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό του ποσού που θα ελάμβανε εάν έβγαινε σε πλήρη συνταξιοδότηση.
Οι συνέπειες τυχόν ανατροπών τέτοιου είδους στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα είναι δραματικές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων.
Από τη μια πλευρά ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων θα εξωθηθεί να αποχωρήσει πρόωρα με μεγάλες μειώσεις στα ποσά της σύνταξής του, οι οποίες θα παραμείνουν ισοβίως, ενώ από την άλλη ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων θα εξαναγκαστεί σε πολλά χρόνια αναμονής για τη συνταξιοδότηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων μη έχοντας εργασία και κατ' επέκταση κανένα εισόδημα.
Οι ασφαλισμένοι δικαιολογημένα βρίσκονται σε σύγχυση αναφορικά με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μόνο ανασφάλεια δυστυχώς παρέχει στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους.

Και όπως πάντα, κάθε αλλαγή που τυχόν επέλθει στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιευτεί άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
tel:2310545445 mobile:6937174399
Facebook page 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ 2 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είπε...

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ξεκινάτε από λανθασμένη αφετηρία. Κάθε περίπτωση ασφαλισμένου, είτε του Δημοσίου είτε του Ιδιωτικού Τομέα, είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερη και εξατομικευμένη. Η απόφαση για παραίτηση και συνταξιοδότηση έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να λάβει ο καθένας σοβαρά υπ' όψιν. Οι εξειδικευμένοι νομικοί μπορούμε να αναλύσουμε τα ενδεχόμενα, όχι όμως και να λάβουμε για τον ασφαλισμένο μια απόφαση ζωής, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης, αντί για εκείνον. Σύμφωνα με το Νόμο, όποιος έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2010, δε θίγεται ούτε ως προς τα ηλικιακά όρια ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης. Αυτά ισχύουν σήμερα. Την απόφαση θα πρέπει να τη λάβετε εσείς, αφού προηγουμένως έχετε σταθμίσει τους παράγοντες που βαραίνουν περισσότερο για την περίπτωσή σας. Καλές αποφάσεις!