Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2014-ΑΥΞΗΣΗ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ

Εντός του 2014 πρόκειται να νομοθετηθούν σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, με τις οποίες θίγονται δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων.
Η μαύρη τρύπα στους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας, ύψους 1,75 δις ευρώ,δεν επιτρέπει, κατά την κυβέρνηση, να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις σαρωτικές αυτές αλλαγές.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων για κύρια σύνταξη σε τρεις:ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΓΑ για τους αγρότες και ΟΑΕΕ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Μείωση από το 2015 στο ποσοστό αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ταμείων.
Νέα μείωση στο ποσό της εφάπαξ παροχής για τα ελλειματικά ταμεία.
Απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα τρία ενοποιημένα πλέον ταμεία κύριας ασφάλισης.
Και φυσικά, οι έννοιες μεταρρύθμιση και εξυγίανση του Ασφαλιστικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ωραιοποίηση μιας ξεκάθαρα αρνητικής για τους ασφαλισμένους εξέλιξης, δε σημαίνουν τίποτα άλλο, παρά ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους, κατάργηση δικαιωμάτων, περικοπές στις αποδοχές, τις οποίες οι ασφαλισμένοι δικαιούνται και για τις οποίες έχουν πληρώσει τις αντίστοιχες εισφορές και τελικά υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ασφαλισμένου και υποψήφιου συνταξιούχου.
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων που θίγονται περισσότερο από την κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι οι μητέρες/πατέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, τρίτεκνοι, εργαζόμενοι στα οικοδομικά, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών έως και πολλά χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Εκτός όλων των ανωτέρω, στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της αύξησης του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη, από το 2015, από τις 4500 ημέρες στις 6000 ημέρες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, θα είναι, αφενός μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων να εξωθηθεί να αποχωρήσει πρόωρα με μεγάλες μειώσεις στο ποσό της σύνταξης, οι οποίες παραμένουν ισοβίως, ενώ από την άλλη ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων θα εξαναγκαστεί σε πολλά χρόνια αναμονής για τη συνταξιοδότηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων μη έχοντας εργασία και κατ' επέκταση κανένα εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα σας παρακαλούσα να αναρτήσετε , αν υπάρχει , πληροφόρηση για τον ειδικο λογαριασμό αυτασφάλισης ΙΚΑ. Πλήρωνα για την ανεργη κόρη μου,πιστεύοντας ότι θα είναι προσωρινό, αλλά δυστυχώς ο καιρός περνά, δουλειά δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν συμφέρει να συνεχίσω. Πληρώνω 5 έτη.
Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση και τα χάνει { τα ένσημα} αν δηλώσει ότι σταματάει?