Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΣΤΑ 20-21 ΕΤΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΙΝ ΤΑ 62-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΣ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ-ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ


Καταιγίδα νέων απαιτήσεων από την τρόικα, απειλεί να καταστρατηγήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά- των ασφαλισμένων της χώρας. Μια λίστα από απαιτήσεις, οι οποίες, αν τελικά γίνουν νόμος του κράτους, οδηγούν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο.Πρέπει να τονιστεί ότι πολλές από αυτές πλήττουν αποκλειστικά τους χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση ούτε καν να συζητηθεί σε ένα κράτος δικαίου.
Οι κυριότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που τέθηκαν επί τάπητος είναι οι εξής:

1.Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 έτη στα 20 ή 21 έτη.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη ασφάλισης και αναμένουν τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να εργαστούν σε ηλικία μετά τα 60 για άλλα πέντε ή έξι χρόνια για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων, κάτι εντελώς αδύνατο και εξωπραγματικό.

2.Κατάργηση συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62.
Οι θιγόμενες ομάδες είναι οι γονείς ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι τρίτεκνοι, οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, και πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες, που συνταξιοδοτούνται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας (επικινδυνότητα εργασίας, βλαβερές συνέπειες στην υγεία) είτε χωρίς όριο ηλικίας, είτε από 2 έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους.Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, ήδη ευρισκόμενοι σε μακροχρόνια ανεργία, αναγκάζονται να πληρώνουν μηνιαίως αυτασφάλιση για να εξασφαλίσουν τις ειδικές προϋποθέσεις για μειωμένη συνταξιοδότηση, καθώς θα ανατραπεί ο προϋπολογισμός τους και κάποιοι από αυτούς θα χάσουν το δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, μην μπορώντας να πληρώσουν άλλα χρήματα.Συνεπώς έμμεσα κάποιοι χάνουν οριστκά το δικαίωμα για μειωμένη συνταξιοδότηση και πηγαίνουν αναγκαστικά απευθείας στα 67 για πλήρη.

3.Μείωση εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ:
Εάν το μέτρο αυτό υιοθετηθεί από το Υπουργείο Εργασίας με την εισαγωγή νέων κλιμάκων με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους, καθώς θα ξεπεράσουν το ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα να χάσουν έως και 230€ το μήνα.

4.Κατάργηση κατώτατων συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράδειγμα για την κατανόηση του σκληρότατου αυτού μέτρου:
Αυτή τη στιγμή η κατώτατη σύνταξη γήρατος του ΙΚΑ ανέρχεται στα 486,84€.
Εάν δεν υπήρχε κατώτατο ποσό, σε έναν ασφαλισμένο με 15 έτη ασφάλισης, με βάση τις εισφορές του, θα αντιστοιχούσε οργανικό ποσό ακόμα και 300€.Το μέτρο αυτό, εάν γίνει νόμος του κράτους θα οδηγήσει σε πλήρη εξαθλίωση τους χαμηλοσυνταξιούχους.


5.Κατάργηση επικουρικών συντάξεων και ενσωμάτωσή τους από ταμεία κύριας ασφάλισης
Στο άκουσμα των λέξεων ενσωμάτωση ή απορρόφηση πλέον καταλαβαίνει ο καθένας ότι έρχεται νέα μείωση στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπως και να βαφτίσουν τις "μεταρρυθμίσεις" αυτές.

Όλος ο ασφαλιστικός βίος των πολιτών, που ενσωματώνει αναρίθμητα χρόνια σκληρής δουλειάς, θυσιών και πληρωμή εισφορών, κινδυνεύει να πάει χαμένος, με τη νομοθέτηση νέων σκληρότατων και εξαπραγματικών μέτρων.

Όσοι από τους ασφαλισμένους έχουν θεμελιωμένο -προσοχή, όχι κατοχυρωμένο-συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έχουν το παραμικρό να φοβούνται, ούτε και θίγονται από κανένα νέο νομοθετικό μέτρο, καμία αύξηση στα ηλικιακά όρια ή κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έχουν "κλειδώσει" τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησής τους και δεν επηρεάζονται σε τίποτα απολύτως.
Όποιος λοιπόν έχει έγκυρα ενημερωθεί πως έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, δεν επηρεάζεται σε κανένα επίπεδο από τις επερχόμενες αλλαγές.

Συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων. 

Δημήτριος Κ. Νούσκας 
Δικηγόρος-Εργατολόγος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ 
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Facebook page 
Αποστολή e-mail με την υπόθεσή σας εδώ 
Follow us on twitter 
Find us on google maps


1 σχόλιο:

 1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.
  ΤΥΧΑΙΑ ΒΡΗΚΑ ΤΟ BLOG, ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ.
  ΝΙΩΘΩ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΕΧΩ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.
  ΕΧΩ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ 1/2/1983-31/5/1985 ΣΤΟ ΤΑΞΥ, ΑΠΟ 8/10/86-31/12/86 ΣΕ Ν.Π.Δ.ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΠΟ 1/1/87 ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔ. ΔΙΚΑΙΟΥ (ΙΚΑ) -- ΜΕ 5.500 ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟ 2010 ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
  ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ 1/1/1963. ΣΗΜΕΡΑ 51 ΕΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΓΙΝΩ 55 ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΜΕ ΠΛΗΡΗ. ΕΧΩ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΔΕΥΤ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΑΝ ΒΓΩ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ 800€ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ. ΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΑΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΝΙΩΘΩ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΑΦΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια και ερωτήματά σας εδώ