Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ-Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΖΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ 13Η ΣΥΝΤΑΞΗ

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, υπέρ των ασφαλισμένων αυτή τη φορά, δείχνει να δρομολογεί η νέα κυβέρνηση, με παρεμβάσεις σε όλα: από τα όρια ηλικίας, μέχρι και κατάργηση/τροποποίηση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη ή ακόμα και κατάργηση/τροποποίηση ειδικών προϋποθέσεων για κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως αυτήν των βαρέων και ανθυγιεινών και των οικοδομικών.

Πιο συγκεκριμένα: 

1.Κατάργηση ή τροποποίηση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ανά έτος, την πενταετία που προηγείται του έτους της συνταξιοδότησης για τις μειωμένες συντάξεις.
Αυτό, εάν συμβεί, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένες και ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όμως, επειδή έμειναν άνεργοι εδώ και αρκετά χρόνια, δεν συμπληρώνουν την ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία. Η έλλειψη αυτή, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εξαναγκάζει τον ασφαλισμένο, στο να προβεί στα δυσβάσταχτα για έναν άνεργο έξοδα της προαιρετικής ασφάλισης, εάν και εφόσον έχει τις προυποθέσεις για αυτήν, μαζί με τις πρόσθετες συνέπειές της (έως πέντε έτη αναμονής) είτε να αναμένει έως και 12 έτη αναζητώντας -στην πλειοψηφία τους μάταια για ηλικίες άνω των 50- εργασία, προκειμένου να λάβει αποκλειστικά και μόνο πλήρη σύνταξη.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να παραμείνει η ειδική προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος, αλλά ο ασφαλισμένος, ο οποίος δεν συμπληρώνει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, να έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει μέσω πληρωμής εισφορών το χρονικό αυτό διάστημα ΑΜΕΣΑ, χωρίς να αναγκαστεί να περιμένει την παρέλευση πενταετίας. 
Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη νομοθέτηση του ανωτέρω μέτρου, θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένων, αντρών και γυναικών, επιτρέποντας την συνταξιοδότησή τους (μειωμένη) από 5 έως και 12 χρόνια νωρίτερα από τα σήμερα ισχύοντα.

2.Αλλαγή στα όρια ηλικίας κάποιων κατηγοριών ασφαλισμένων (ενδεικτικά αναφέρονται οι κατηγορίες στα βαρέα και ανθυγιεινά και στα οικοδομικά).
Πρόκειται για ΜΕΙΩΣΗ ορίων ηλικίας στα προ του Νόμου 4093/2012 όρια ηλικίας.
Να διευκρινίσουμε ότι για μεν τους οικοδόμους μέχρι την ισχύ του Ν.4093/2012 ίσχυε το 58ο έτος ως ηλικιακό όριο, το οποίο εκτινάχτηκε στο 60ό έτος, για δε τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά ήταν το 60ό έτος, το οποίο σκαρφάλωσε στα 62 (και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες εργαζομένων χωρίς καμία μεταβατική περίοδο).
Κατ΄αναλογίαν με την πρώτη περίπτωση που αναφέρουμε, εξετάζεται η κατάργηση/τροποποίηση της ειδικής προϋπόθεσης των 500/1000 ημερών την τελευταία 13ετία, που προηγείται του έτους συνταξιοδότησης στους κλάδους βαρέων/ανθυγιεινών και οικοδομικών, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει αρκετούς ασφαλισμένους που έχουν συμπληρωμένο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, όμως όχι τα αυξημένα ηλικιακά όρια που ισχύουν από 1.1.2013 και εφεξής για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

3.Αναστολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, για όσες και όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής, όπως αναφέρεται στο Ν.3863/2010 και αντικατάστασή του με άλλο, δικαιότερο σύστημα.

4.Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν συντάξεις 700 ευρώ.
Αξίζει να παρατηρήσουμε πάντως, ότι παραμένει θολό το τοπίο για το αν στο ποσό των 700 ευρώ θα ληφθούν υπ' όψιν μόνο οι κύριες συντάξεις ή θα συνυπολογίζονται και οι επικουρικές.

5.Αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου για τη διαδοχική ασφάλιση, η οποία έκλεισε απότομα και άδικα την πόρτα σε χιλιάδες πολιτών,  οι οποίοι υπήρξαν ασφαλισμένοι σε δύο ασφαλιστικούς φορείς και είτε έχουν ήδη αιτηθεί συντάξεως είτε σκόπευαν να αιτηθούν, αλλά εξαιτίας της εγκυκλίου του τότε Υπουργείου Εργασίας το αίτημά τους μετατράπηκε σε όνειρο απατηλό. Σημαντικότατη εξέλιξη, η οποία εξαγγέλεται ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Απομένει να παρακολουθήσουμε τι από τα παραπάνω θα νομοθετηθεί, σε ποιους χρόνους, εάν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος για τις αλλαγές, με ποιους όρους και προϋποθέσεις και από πότε θα ξεκινήσουν να ισχύουν.

Κρίνεται απαραίτητο για τους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά δεδομένα που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.

Όπως κάθε φορά, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.
Δημήτριος Κ. Νούσκας 
Δικηγόρος-Εργατολόγος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή e-mail με τα ερωτήματά σας εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: