Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ-ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ-ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ-ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης αποτελεί για τους ασφαλισμένους μια άκρως σημαντική επιλογή-διέξοδο, ώστε, όχι μόνο να γλυτώνουν επιπλέον χρόνια εργασίας και ασφάλισης, αλλά και να "κλειδώνουν" χαμηλότερα ηλικιακά όρια.

Τη σπουδαιότητα των πλασματικών ετών ασφάλισης θα καταδείξουμε σήμερα, παραθέτοντας τρία παραδείγματα, για καλύτερη κατανόηση από τους ασφαλισμένους-αναγνώστες μας.

Παράδειγμα Νο 1:

Γυναίκα ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), έγγαμη, με 2 ενήλικα τέκνα, γεννηθείσα στις 28.05.1955, έχει συμπληρώσει μέχρι τις 31.12.2011 στον ΟΑΕΕ 29 έτη ασφάλισης και προηγουμένως 600 ένσημα στο ΙΚΑ. Μεταξύ του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ υπήρχε ασφαλιστικό κενό 3 ετών. 
Λόγω της διαδοχικής ασφάλισης, οι χρόνοι στους δύο ασφαλιστικούς φορείς αθροίζονται και συνολικά η ασφαλισμένη έχει 31 έτη πραγματικής ασφάλισης. 

Για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, υπάρχει υπολειπόμενος χρόνος 4 ετών. Θα πρέπει λοιπόν να προβεί σε αναγνώριση πλασματικού χρόνου των κενών διαστημάτων ασφάλισης (3 έτη) και πλασματικού χρόνου τέκνου (1 έτος) ώστε να συμπληρωθεί αναδρομικά η 35ετία στις 31.12.2011 και να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της και συνολικά με 36 έτη ασφάλισης κατά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Παράδειγμα Νο 2:

Άντρας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έγγαμος, με 1 ενήλικο τέκνο, γεννηθείς στις 15.06.1957, έχει μέχρι τις 31.12.2012 9.150 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, στον ίδιο φορέα. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος έχει πτυχίο σχολής τετραετούς φοίτησης.

Για να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2012, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα πρέπει να συμπληρώνει 10.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31.12.2012 από πραγματική εργασία σε συνδυασμό με αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Επειδή, λοιπόν, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, δεν έχει τον ελάχιστο απαιτούμενο από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31.12.2012, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου σπουδών για τα 4 έτη σπουδών του (1200 ημέρες) και να εξαγοράσει τις 150 ημέρες από τις 300 του πλασματικού χρόνου που δικαιούται από το τέκνο του, ώστε να συμπληρωθεί ο υπολειπόμενος χρόνος για τα 10.500 ένσημα.

Αθροίζοντας τις 1350 πλασματικές ημέρες στις 9150 ημέρες από πραγματική ασφάλιση, συμπληρώνει αναδρομικά τις απαιτούμενες 10.500 ημέρες έως τις 31.12.2012, με αποτέλεσμα να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο 59ο έτος της ηλικίας του, με συνολικά 11.100 ένσημα κατά την ημερομηνία συνταξιοδότησής του. 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτής της αναγνώρισης, εάν ο ίδιος ασφαλισμένος συνέχιζε την ασφάλισή του χωρίς να προβεί σε καμία αναγνώριση μέχρι και τη συνταξιοδότηση, τότε, λόγω των δυσμενέστατων για τους ασφαλισμένους αλλαγών που επέφερε ο Ν. 4093/2012, το νωρίτερο που θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί θα ήταν το 62ο έτος της ηλικίας του και μάλιστα με 12.000 ένσημα κατά την υποβολή της αιτήσεως (σωρευτικά δηλαδή 3 χρόνια αργότερα και με 900 ένσημα επιπλέον).

Παράδειγμα Νο 3:

Γυναίκα, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έγγαμη, γεννημένη στις 19.12.1964, με 1 ανήλικο τέκνο, και σπουδές 4 ετών, έχει μέχρι τις 31.12.2011 4.300 ένσημα. Εάν θέλει να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, θα πρέπει μέχρι τις 31.12.2011 να συμπληρώνει 5.500 ένσημα είτε από πραγματική εργασία, είτε και από αναγνώριση πλασματικών ετών και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ να υπάρχει η ανηλικότητα του τέκνου. 
Κάνοντας αίτηση αναγνώρισης 1200 ημερών από τα 4 έτη σπουδών, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη συμπληρώνει αναδρομικά 5.500 ημέρες έως τις 31.12.2011 και έτσι κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκου, με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, στο 52ο έτος για μειωμένη και στο 57ο έτος για πλήρη συνταξιοδότηση. 

Εάν, όμως δεν προβεί σε καμιά αναγνώριση και συνεχίσει την ασφάλισή της, τότε η ίδια ασφαλισμένη δε θα μπορεί να βγει πριν τα 62 σε μειωμένη και τα 67 σε πλήρη σύνταξη.

Συμπερασματικά, η αναγνώριση πλασματικών ετών αποτελεί, αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές, μια άκρως ευνοϊκή για τον ασφαλισμένο επιλογή, που τον γλυτώνει από επιπλέον χρόνια εργασίας αλλά και από επιπλέον χρόνια αναμονής για τη συμπλήρωση των ηλικιακών ορίων, τα οποία μεταβάλλονται προς τα πάνω με συνεχείς και αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές.

Η αναγνώριση πλασματικών ετών θα πρέπει να πραγματοποιείται ύστερα από μελέτη του ασφαλιστικού φακέλου του καθενός. Ο βασικός κανόνας είναι ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να φύγουν νωρίτερα, μέσω της αναγνώρισης με εξαγορά των υπολειπόμενων ετών ασφάλισης. ΄Ομως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ασφαλισμένοι από ελλιπή ενημέρωση προβαίνουν σε εσφαλμένες κινήσεις με εξαγορές πλασματικών χρόνων, αντίθετα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους συμφέροντα. Ένα τέτοιο τραγικό λάθος είναι ικανό να οδηγήσει τον ασφαλισμένο στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τόσο δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να οδηγηθεί στην έξοδο από την εργασία έως και 15 έτη αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους ασφαλισμένους να μην πανικοβάλλονται, αλλά να ενημερωθούν από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις κλειδώνουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
 

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Κ. Νούσκας
Δικηγόρος-Εργατολόγος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή e-mail με τα ερωτήματά σας εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: