Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΩΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΤΙ ΠΟΣΑ ΕΠΙΔΙΚΑΖΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΦΟΡΑ

Δικαστική απόφαση σταθμός δημοσιεύτηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την κατάργηση των δώρων σε συνταξιούχο ΙΚΑ που προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με τη νέα αυτή απόφαση σταθμό, επιστρέφονται στο συνταξιούχο του ΙΚΑ 6.689€ από τον ΕΦΚΑ και 4.495€ από το ΕΤΕΑΕΠ, σύνολο 11.184€.

'Όμως η απόφαση είναι διπλά σημαντική, διότι εκτός των δώρων επιστρέφει και τις παράνομες και αντισυνταγματικές μνημονιακές κρατήσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Ακόμη η εν λόγω απόφαση επιδικάζει ένα συμβολικό ποσό για ηθική βλάβη του προσφεύγοντος συνταξιούχου.

Με την απόφαση αυτή έχουμε μια μεγάλη δικαίωση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί κατάφωρες αδικίες με αντισυνταγματικές μειώσεις στις αποδοχές τους, στο εισόδημά τους, σε χρήματα που δικαιούνται και για κρατήσεις, τις οποίες έχουν πληρώσει για 30, 35 ή και 40 έτη.

Δημιουργείται ένα σπουδαίο δικαστικό προηγούμενο και ανοίγει το δρόμο για προσφυγές από όλους τους συνταξιούχους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να λάβουν μέσω δικαστικής οδού όλα τα χρηματικά ποσά που παρανόμως τους έχουν παρακρατηθεί από το κράτος, εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που τους έφερε κοντά στην απόλυτη ένδεια.

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να έχουν οι ασφαλισμένοι ώστε να μην παραγραφούν τα δικαιώματά τους .
Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.  

Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.

Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: