Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ-ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ-ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ακόλουθο link:

 https://www.efka.gov.gr/el/elektronike-aitese-prokataboles-syntaxes

 

 


 

Δικαιούχοι σύνταξης γήρατος

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

1. Ίσο με 384,00 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

2. Ίσο με 360,00 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

3. Ίσο με 384,00 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης ή 6.000)ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους λαμβάνουν ποσό ίσο με 360,00 ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν κατά τη στιγμή της αίτησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης, και συγκεκριμένα:

α.Τα όρια ηλικίας του ν. 4336/2015, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

β. Τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται από τις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης αυτοτελώς ή διαδοχικά.

γ.Τις ειδικές προϋποθέσεις που τίθενται στις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

Ως ειδικές προϋποθέσεις νοούνται ενδεικτικά: η ανηλικότητα του τέκνου, το πλήθος των τέκνων, η πιστοποιημένη αναπηρία συζύγου, τέκνου ή αδελφού, η συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης με βάση τις διατάξεις Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. 

 

 Δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή γήρατος λόγω αναπηρίας, δικαιούνται ποσό ίσο με 384,00 ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο από τις σχετικές διατάξεις ποσοστό αναπηρίας και τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες παθήσεις βάσει των διατάξεων του ν. 612/1977 (Α’ 164) ή των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, δικαιούνται το παραπάνω ποσό προκαταβολής έναντι σύνταξης οι εξής κατηγορίες:

*Ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.1992

- τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία ή υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

-τ. ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ) 5 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας (50% ποσοστό αναπηρίας για τ. ΤΑΝ)

-τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 10 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας iv. τ. ΟΑΕΕ 15 έτη ασφάλισης οποτεδήποτε ή 10 έτη ασφάλισης, από τα οποία τουλάχιστον 1 έτος κατά τα 3 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία, και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας

-ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ: 10 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

* Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά (για όλους τους φορείς πλην τ. ΟΓΑ και τ. ΝΑΤ): 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία ή υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

* Ασφαλισμένοι τ. ΟΓΑ - 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία, και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας διάρκειας ενός 1 έτους ή - 3 έτη απασχόλησης καλυπτόμενης από ασφάλιση ΟΓΑ πριν το έτος κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας διάρκειας 3 ετών

* Ασφαλισμένοι τ. ΝΑΤ - 15 έτη συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας ή 5 έτη πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας ή ανικανότητα για ναυτικό επάγγελμα.

Λοιπές κατηγορίες δικαιούχων που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Ειδικά σε περίπτωση αίτησης συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος, το ανωτέρω ποσό προκαταβολής δικαιούνται πρόσωπα με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και το κατά περίπτωση (α’- ε’) ποσοστό αναπηρίας. 

 

Δικαιούχοι σύνταξης χηρείας

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

1.Ίσο με 384,00 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

2.Ίσο με 384,00 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ αυτών. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

1.Ίσο με 384,00 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

2.Ίσο με 384,00 ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ αυτών. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Για τη συμπλήρωση όλων των παραπάνω χρονικών προϋποθέσεων προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e- ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται για την προσμέτρησή του η πλήρωση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του άρθρου 19 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

 

H υπηρεσία ψηφιακής αίτησης χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης, αφορά τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του π. ΝΑΤ, εξαιρουμένων των προσώπων που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Η χορήγηση του ποσού δε συνεπάγεται τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόφαση χορήγησής του δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

 

Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: