Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ.ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑΜΕΣΑ.ΠΟΙΟΙ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΩΝ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΩΝ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΜΕΣΑ-ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ-ΠΟΙΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ-ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Α.ΠΡΟΣΟΧΗ:ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑMΕΣΑ

Αφορά τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης του άρθρου 10 παρ.18 Ν.3863/10, των άρθρων 39,40 και 41 Ν.3996/11, του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν.3865/10, και του άρθρου 40 του ν. 2084/92.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Νέου Ασφαλιστικού, το οποίο ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, η εισφορά εξαγοράς για όλες τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, θα υπολογίζεται με νέο τρόπο, ο οποίος θα αποτελεί συνάρτηση του μηνιαίου μισθού και θα γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης προσαυξανόμενων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μήνα που αναγνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν έως και τριπλάσια ποσά εξαγοράς από τα σήμερα ισχύοντα. Ο Υπουργός Εργασίας έχει αφήσει περιθώρια διορθωτικών κινήσεων αλλά..

Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται σε όλους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη χρήση πλασματικών ετών, χωρίς τα οποία θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ, να κινήσουν ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία  συγκέντρωσης δικαιολογητικών, συμπλήρωσης, υποβολής αιτήσεων και πληρωμής των εισφορών εξαγορών, που αντιστοιχεί στους χρόνους, που επιθυμούν να αναγνωρίσουν. Με τον τρόπο αυτό, θα γλυτώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν, εάν δεν κινηθούν άμεσα και υπαχθούν στο νέο σύστημα. 

 
Β.ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ 1.1.2016

Από 1.1.2016 η σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου του φορέα κύριας ασφάλισης υπολογίζεται ως το άθροισμα δύο τμημάτων:
α.της εθνικής σύνταξης και
β. της ανταποδοτικής

α.Η Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων xωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.
Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και με ποσοστό από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.
β.Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης, θα υπολογίζεται στις αποδοχές ή στο εισόδημα, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με κλιμακωτά, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία θα κυμαίνονται από 0,80% έως και 2%.
Ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου λαμβάνονται υπόψη:
α. για τους μισθωτούς, ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, εξαιρουμένων των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας που τυχόν καταβλήθηκαν. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, πλην του τελευταίου έτους ή τμήματος έτους, κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης, προσαυξαυνόμενες κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

β. για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές κατηγορίες βάσει των οποίων υπολογίζονταν οι εισφορές για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο μέχρι την θέση σε ισχύ του νόμου αυτού, και, για το διάστημα μετά την δημοσίευση του νόμου, το εισόδημα, το οποίο υπόκειται σε εισφορές σύμφωνα με τα άρθρα 53 και 54 του παρόντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.


Γ.ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΚΑΣ-ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

Από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το οποίο θεσπίσθηκε με το άρθρο 20 του ν. 2434/1996 (188, Α), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
α. Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.
β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ.
δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ποσά Επιδόματος:
α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.
β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι ευρώ και ένα λεπτό (7.216,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ (7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι ευρώ και ένα λεπτό (7.216,01) ευρώ και μέχρι του ποσού τωνεπτά χιλιάδων πεντακοσίων δέκα οκτώ ευρώ (7.518,00) ποσό εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (172,50).
ββ. Από επτά χιλιάδες πεντακόσια δέκα οκτώ ευρώ και ένα λεπτό (7.518,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ, ποσό εκατόν δέκα πέντε (115,00) ευρώ.
βγ. Από επτά χιλιάδες επτακόσια είκοσι ευρώ και ένα λεπτό (7.720,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο ευρώ (7.972,00) ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (57,50).
γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.
δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνου ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.
Προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το Ε.Κ.Α.Σ., δεν επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσό του επιδόματος.
Στις περιπτώσεις συνδικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.


Πρακτικά πρέπει να τονίσουμε ότι:
α.Γίνονται αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα την άμεση ΜΕΙΩΣΗ των δικαιούχων κατά δεκάδες χιλιάδες, αρχής αρχομένης από 1.1.2016.
β.Ταυτόχρονα παύει να ισχύει το ΕΚΑΣ των 30€ το μήνα.


Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα αποκλειστικά από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, καθώς οι νομοθετικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα είναι συνεχείς και αδιάκοπες. Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό με την αναγνώριση ή μη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.


     Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ 
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail στο:
 dimitris.nouskas.law@gmail.com

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα
Δουλευω απο το 1976 και κλεινω τα 58 τον Αυγουστο του 2016.Εχω κατωχυρωσει απο το 2011 με 10800 ενσημα και μεχρι σημερα δουλευω.
Τι ενεργειες πρεπει να κανω και ποτε θα παρω συνταξη?
Ευχαριστώ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είπε...

Κύριε Κόλλια,ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Με βάση τα δεδομένα που μας παραθέτετε, έχετε κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με βάση τις διατάξεις περί τριακονταπενταετίας, με όρους και προϋποθέσεις, όπως διαμορφώνονται για το έτος 2011, το 58ο έτος της ηλικίας σας για πλήρη σύνταξη.Ο ψηφισθείς όμως νόμος 4336/2015 άλλαξε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για όσους δεν είχαν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά την ημερομηνία ισχύος του. Συνεπώς το νέο σας διαμορφούμενο ηλικακό όριο για πλήρη συνταξιοδότηση είναι το 59ο έτος της ηλικίας σας, δηλαδή πλήρη σύνταξη γήρατος το ΙΚΑ θα σας απονείμει τον Αύγουστο του 2017, εφόσον είχατε έως 31.12.2011 συμπληρώσει τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Unknown είπε...

κύριοι θα ήθελα να ενημερωθω σχετικα με:μειωμένη σύνταξη με 5.500 ενσημα ,στις30/12/2010 είχα .κ έχω ακόμη ανήλικο και 6.400 ενσημα....Στις 30/3/2016 κλείνω τα 50..ευχαριστω

Στελιος Μ είπε...

Κύριοι θα ήθελα να ενημερωθώ και εγώ, είμαι 64 ετών με 8545 ένσημα. Πότε παίρνω σύνταξη στα 67? και αν ναι θεωρείτε σκόπιμο για μεγαλύτερη σύνταξη να κάνω εξαγορά στρατιωτικής θητείας 2 μιση ετών και πόσο θα μου στοιχίσει.Επιπλέον, να επισημάνω ότι τελευταία φορά που εργάστηκα ήταν το 2011.

mixalhs είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΡΤΕΡΓΑΤΗΣ 57 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ 10950 ΜΑΖΗ ΜΕ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 10200 ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΤΕ ΒΓΕΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Είμαι εργαζόμενη σε οικογενειακή επιχείρηση 27 ετών μητέρα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Λόγω του ότι είμαι α βαθμού συγγένειας δεν ασφαλίστηκα από τον πατέρα μου. Μπορώ να αποδείξω την εργασιακή μου εμπειρία και επίσης μπορώ να εξαγοράσω ένσημα ακόμη και από τα χρόνια φοίτησης μου στην πανεπιστημιακή και μετέπειτα εκπαίδευση; Σας ευχαριστώ. Δέσποινα Θ.