Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ 4611/2019-ΠΟΙΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 60% ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ-ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΣΑ

Ανατροπές στις συντάξεις χηρείας επέφερε ο νόμος 4611/2019, ο οποίος αποκαθιστά μέρος μόνο των αδικιών του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Οι ρυθμίσεις των συντάξεων χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα τα τρία ηλικιακά όρια που ίσχυαν έως και πριν λίγες ημέρες και καταργήθηκαν έχουν ως εξής:

1.Εάν ο επιζών σύζυγος είχε συμπληρωμένο το ηλικιακό όριο των 55 ετών κατά την ημερομηνία θανάτου, εδικαιούτο να λάβει σύνταξη χηρείας ισοβίως.

2.Εάν ο επιζών σύζυγος είχε συμπληρωμένο το ηλικιακό όριο των 52 ετών κατά την ημερομηνία θανάτου, εδικαιούτο να λάβει σύνταξη χηρείας για μια τριετία, μετά η σύνταξη διεκόπτετο και επρόκειτο να επαναχορηγηθεί μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

3.Εάν ο επιζών σύζυγος δεν είχε συμπληρωμένο το ηλικιακό όριο των 52 ετών κατά την ημερομηνία θανάτου, τότε ελάμβανε για μια τριετία τη σύνταξη θανάτου και μετά θα διεκόπτετο για πάντα.

Ακόμη το ποσό της σύνταξης υπολογιζόταν με συντελεστή αναπλήρωσης 50%, αφού όμως γινόταν προηγουμένως επανυπολογισμός της σύνταξης με βάση τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου!

1.Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι πλέον ο επιζών σύζυγος θα δικαιούται σύνταξη χηρείας ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας του κατά την ημερομηνία θανάτου χωρίς την οριστική διακοπή της μετά από την παρέλευση τριετίας ή την προσωρινή διακοπή της και την επαναχορήγησή της μετά τα 67.

2.Δεύτερη σημαντικότατη αλλαγή είναι ότι το ποσοστό αναπλήρωσης επανέρχεται από το 50% στο 70%.

3.Τρίτη και σπουδαία αλλαγή είναι ότι εφόσον με τον επανυπολογισμό του Νόμου Κατρούγκαλου το ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από τον παλιό τρόπο υπολογισμού, τότε παραμένει το παλιό ποσό (το μεγαλύτερο) σύνταξης, επί του οποίου θα εφαρμοστεί ο συντελεστήυς αναπλήρωσης 70%. Σε αντίθετη περίπτωση, μόνο εφόσον με το νόμο Κατρούγκαλου το ποσό της σύνταξης είναι μεγαλύτερο, τότε και μόνο σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό 70% θα επιβάλλεται στο ποσό αυτό.

4.Με τη νέα ρύθμιση καθιερώνεται το κατώτατο όριο σύνταξης θανάτου των 384€, ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου ο επιζών σύζυγος εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, όπου σε αυτήν την περίπτωση είχαμε μετά την παρέλευση της τριετίας μείωση κατά 50%!

Για την ευκολότερη κατανόηση των αλλαγών θα παρουσιάσουμε δύο παραδείγματα για τους αναγνώστες μας.

1ο παράδειγμα:

Άντρας με σύνταξη 1.100€ αποβιώνει μετά τις 13.05.2016 και κατά την ημερομηνία του θανάτου του η σύζυγός του ήταν 53 ετών. 
Η σύζυγός του με τις νέες ρυθμίσεις δικαιούται να λάβει σύνταξη χηρείας ισοβίως, χωρίς να διακοπεί μετά την παρέλευση της τριετίας, η οποία θα ισούται με 770€.
Με το προϊσχύον καθεστώς πρώτα θα γινόταν επανυπολογισμός της σύνταξης με αποτέλεσμα το ποσό να πέσει στα 900€, επί του οποίου θα υπολογιζόταν ο συντελεστής αναπλήρωσης 50%, δηλαδή το ποσό της σύνταξης χηρείας θα ανερχόταν στα 500€. Κι αυτό μόνο για μια τριετία, καθώς επρόκειτο να διακοπεί και να επαναχορηγθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

2ο παράδειγμα: 

Άντρας με σύνταξη 900€ αποβιώνει μετά τις 13.05.2016 και κατά την ημερομηνία του θανάτου του η σύζυγός του ήταν 45 ετών.
Η σύζυγός του με τις νέες ρυθμίσεις δικαιούται να λάβει σύνταξη χηρείας ισοβίως, χωρίς να διακοπεί ποτέ, η οποία θα ισούται με 630€. 
Με το προϊσχύον καθεστώς πρώτα θα γινόταν επανυπολογισμός της σύνταξης με αποτέλεσμα το ποσό να πέσει στα 830€, επι του οποίου θα υπολογιζόταν ο συντελεστής αναπλήρωσης του 50%,  δηλαδή το ποσό της σύνταξης χηρείας θα ανερχόταν στα 415€. Αυτό το ποσό η σύζυγός του θα το ελάμβανε μόνο για μια τριετία και ποτέ ξανά, καθώς μετά την παρέλευση της τριετίας θα διεκόπτετο για πάντα.

Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες προλάβουν και το μηχανογραφικό σύστημα ενημερωθεί με τις νέες ρυθμίσεις, τότε τα νέα μηνιαία ποσά σύνταξης χηρείας, καθώς και η αναδρομική αύξηση για το μήνα Ιούνιο, πιθανόν να φανούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη Ιουνίου, με την πίστωση των συντάξεων μηνός Ιουλίου.  Διαφορετικά, η πίστωση των ποσών αυτών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου με τη σύνταξη μηνός Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της καταβολής δύο μηνών αναδρομικών (Ιουνίου και Ιουλίου)



Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: