Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΠΟΙΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή ενστάσεων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις του οποίου επανυπολογίστηκε από 1.1.2019 η σύνταξή τους.

Τα βήματα, στα οποία πρέπει να προβεί ο συνταξιούχος, προκειμένου να υποβάλει την ένστασή του είναι τα ακόλουθα:

1.Εισέρχεται στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr 

2.Επιλέγει το πεδίο "Ένσταση/αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης πληρωμής κύριας σύνταξης" εδώ.
3.Καταχωρεί τους τους προσωπικούς του κωδικούς taxisnet, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και έναν κωδικό οπτικής επιβεβαίωσης

4.Ελέγχει τα ατομικά του στοιχεία και επιλέγει το πεδίο "Νέα αίτηση"

5.Μπαίνοντας πλέον στο σώμα της ηλεκτρονικής αιτήσεως, εκτός από τα προσυμπληρωμένα στοιχεία που ήδη υπάρχουν, επιλέγει:

α. το Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον οποίο συνταξιοδοτήθηκε 
β. την κατηγορία σύνταξης (γήρατος/αναπηρίας/θανάτου) και
γ. τον αριθμό μητρώου του Φορέα.

6.Καταχωρεί τους λόγους για τους οποίους υποβάλλει την ένσταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είχαν ενημερωθεί έγκαιρα οι αναγνώστες μας, τα ενημερωτικά σημειώματα κύριας σύνταξης έχουν αναρτηθεί στο ακόλουθο link: 
https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/pleromes/ektypose-meniaioy-enemerotikoy-semeiomatos

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι έχουν 60 ημέρες προθεσμία για την υποβολή της ένστασης από την ημέρα που έλαβαν γνώση του ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης.
Εφόσον ο φορέας δεν απαντήσει εντός 60 ημερών από την υποβολή της ενστάσεως, τότε τεκμαίρεται ότι υπάρχει σιωπηρή απόρριψη από το Φορέα και ο συνταξιούχος έχει 60 ημέρες από την παρέλευση των πρώτων 60 ημερών για την υποβολή διοικητικής προσφυγής κατά της σιωπηρής απόρριψης στα Διοικητικά Δικαστήρια.

  Συνιστάται στους ασφαλισμένους να ενημερώνονται από εξειδικευμένους στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος νομικούς, αναφορικά με το με ποιους όρους και προϋποθέσεις "κλειδώνουν" το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, σε συνδυασμό με την τυχόν αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, που οδηγεί στην κατοχύρωση χαμηλότερων ηλικιακών ορίων. Να μην προβαίνουν σε βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς προηγούμενη έγκυρη ενημέρωση, ώστε να έχουν τις δυνατές επιλογές επί τάπητος και να επιλέξουν με σύνεση τη συμφερότερη για την περίπτωσή τους, με γνώμονα πάντοτε τα ιδιαίτερα ασφαλιστικά στοιχεία που αντιστοιχούν στον ασφαλιστικό φάκελο του καθενός.
Και όπως πάντα, όλες οι αλλαγές που θα νομοθετηθούν στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, θα δημοσιεύονται άμεσα στον παρόντα ιστότοπο, με σκοπό την έγκυρη και ταχύτατη ενημέρωση όλων των ασφαλισμένων.
Δημήτριος Νούσκας
  Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις, 
 με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό 
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
 ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: