Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κατατέθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Βουλή, στα πλαίσια της συζητήσεως του σχεδίου νόμου για : "Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις" τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
Το ακριβές κείμενο της τροπολογίας εδώ:




Σύμφωνα με την τροπολογία, η κυβέρνηση επεκτείνει την απόδοση των αναδρομικών για το εντεκάμηνο 06/2015-05/2016 και σε όσους από τους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας. Να υπενθυμίσουμε ότι με τις υπ. αριθ. 1439-1443/2020 αποφάσεις του το ΣτΕ επιστρέφει μόνο σε όσους έχουν ασκήσει αγωγή τις παράνομες περικοπές.  Σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη νομοθετική διάταξη και για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας και κρατήσεις επικουρικών δε θα επιστραφούν από την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και αρκετές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των άλλων ασφαλιστικών ταμείων δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.
Οι συγκεκριμένες ομάδες υφίστανται τη μεγαλύτερη αδικία και μόνο με την άσκηση δικαστικών ενεργειών το συντομότερο δυνατό θα μπορούν να ελπίζουν σε δικαίωσή τους.

Κατά τη νομική μας άποψη μετά από αυτήν την τροπολογία θα ανοίξει ένας νέος κύκλος αγωγών, καθώς γεννάται ζήτημα με τη διατύπωση της παραγράφου 3, σύμφωνα με την οποία με την καταβολή των ποσών για την κύρια σύνταξη, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016 αποσβέννυνται. Παρόλα αυτά, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν ασκήσει αγωγή, έχουν το δικαίωμα μέχρι την καταβολή από την κυβέρνηση των χρηματικών ποσών, να προβούν σε δικαστικές ενέργειες τόσο για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη,όσο και για εκείνες στην επικουρική, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

Σε κάθε περίπτωση, πάγια θέση μας αποτελεί το ότι η μοναδική οδός για τη δικαίωση των συνταξιούχων είναι η πλήρης και ολοσχερής σε όλα τα επίπεδα επιστροφή των παρανόμων περικοπών (σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων και Πάσχα) επιστροφή σε όλους ανεξαιρέτως, με προτεραιότητα τους χαμηλοσυνταξιούχους.


Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Εφέταις,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: