Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

5+1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Κατατέθηκε την Παρακευή 2 Οκτωβρίου το βράδυ, η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών και για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Ακόμη στην τροπολογία περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιστροφής των ποσών στους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα. Το ακριβές κείμενο παρατίθεται εδώ. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη.

Με γνώμονα την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, και δεδομένου ότι το ενδιαφέρον είναι ισχυρότατο, επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις από αυτές που  καταφθάνουν από τους ενδιαφερόμενους και σας τις παραθέτουμε με τις απαντήσεις τους, όσο γίνεται πιο κατανοητά:

1ο ερώτημα:
Είμαι συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) από το 2013 και λαμβάνω κύρια και επικουρική σύνταξη. Τι θα λάβω και πότε από τα ποσά που θα επιστρέψει η κυβέρνηση;
 
Απάντηση:
Η κυβέρνηση θα επιστρέψει εντός του μήνα Οκτωβρίου 2020 στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4093/2012 και 4051/2012, που επιβλήθηκαν στην κύρια σύνταξή τους από τις 11.06.2015 έως και τις 12.05.2016. Δεν πρόκειται να επιστραφούν: τα ποσά από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας της κύριας σύνταξης, οι παράνομες κρατήσεις των νόμων 4093/2012 και 4051/2012 της επικουρικής σύνταξης και τα ποσά από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας της επικουρικής σύνταξης.

2ο ερώτημα:
Εάν λάβω τα αναδρομικά για αυτήν την περίοδο μπορώ να διεκδικήσω και τα δώρα της κύριας σύνταξης, τα δώρα της επικουρικής σύνταξης και τις κρατήσεις της επικουρικής σύνταξης;
 
Απάντηση;
Έχει ήδη ψηφιστεί ότι με την καταβολή των ποσών που αναφέρονται στο ερώτημα 1 από την κυβέρνηση, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή των λοιπών παρανόμων κρατήσεων αποσβέννυνται, δηλαδή χάνονται και δεν μετά την ημερομηνία της καταβολής δε θα μπορούν να διεκδικηθούν
 
3ο ερώτημα:
Είμαι συνταξιούχος Δημοσίου και έχω καταθέσει αγωγή για τα αναδρομικά. Χάνω κι εγώ το δικαίωμά μου  για την επιστροφή των παρανόμων κρατήσεων του νόμου 4093/2012 στην επικουρική μου σύνταξη και για τα ποσά από την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης;
 
Απάντηση:
Εφόσον ο συνταξιούχος είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα καταθέσει αγωγή για τα αναδρομικά, στην περίπτωση αυτή οι αξιώσεις του για τις λοιπές επιστροφές δεν αποσβέννυνται, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι την εκδίκαση των αγωγών από τα αρμόδια δικαστήρια, ανεξάρτητα του τι θα πράξει Η κυβέρνηση.
 
 
4ο ερώτημα:
Είμαι χαμηλοσυνταξιούχος ΙΚΑ. Δεν έχω ασκήσει αγωγή. Θα πάρω κι εγώ αναδρομικά;
 
Απάντηση:
Δυστυχώς όσοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι αδικούνται κατάφωρα. Κατά την άποψή μας αυτοί είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να δικαιωθούν και να λάβουν επιστροφές. Το κριτήριο για την επιστροφή: εφόσον το άθροισμα των ακαθάριστων ποσών κύριας και επικουρικής συντάξεως δεν υπερέβαινε το ποσό των 1000€, δεν πρόκειται να λάβουν τίποτα. Η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο να δώσει στο τέλος της χρονιάς ένα επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, σε όσους δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από την επιστροφή των αναδρομικών τον Οκτώβριο.
 
5ο ερώτημα:
Τα αναδρομικά που θα δοθούν θα έχουν κρατήσεις;
 
Απάντηση:
Τα ποσά των αναδρομικών που θα δοθούν από την κυβέρνηση είναι ακατάσχετα, μη συμψηφιστέα και δε θα έχουν τη γνωστή κράτηση του φόρου 20% σε αυτή τη χρονική στιγμή, ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Θα υπάρξει μόνο η κράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Όμως τα ποσά που θα εισπραχθούν, θα πρέπει να δηλωθούν εντός του 2021 με τροποποιητικές δηλώσεις που θα τροποποιούν τις χρήσεις 2015 και 2016, στις οποίες αφορούν τα ανωτέρω ποσά. 

6ο ερώτημα: 
Θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι τα ποσά από τις ίδιες κατηγορίες μειώσεων; (4093/2012, 4051/2012)

Απάντηση:
Όχι. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου επιστρέφονται τα ποσά από τη μείωση του νόμου 4093/2012, ποσοστό 5% - 20% ανάλογα με το ύψος του αθροίσματος των ακαθάριστων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, όχι όμως και η περικοπή του νόμου 4051 του 2012, η οποία επιστρέφεται μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και αφορά ακαθάριστες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής και πώς αυτά θα οδηγήσουν σε νέο ισχυρό κύμα αποχώρησης και συνταξιοδοτήσεων. Ποιοι ασφαλισμένοι θα θιγούν και ποιοι θα ασκήσουν χωρίς δυσμενείς συνέπειες τα θεμελιωμένα τους δικαιώματα.


Δημήτριος Νούσκας
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω,
με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό
και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο
 
 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΟΥΣΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
tel:2310545445 mobile:6937174399
Αποστολή mail με την υπόθεσή σας:
dimitris.nouskas.law@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: